LOADING

Type to search

Känna, våga, säga

Många som har erfarenhet av flykt mår eller har någon gång mått dåligt. Det är inget konstigt. Att fly från sitt hem och komma till ett nytt land är en smärtsam upplevelse. Förutom att många upplevt trauman och förluster i sina hemländer är det nya samhället ovälkomnande och präglat av stängda dörrar. Det skapar nya trauman.

Vi har filmat när sex experter som jobbar med psykisk  hälsa bland unga med erfarenhet av flykt samtalar om ämnet. De diskutera vad som går att göra och strukturerna bakom att så många mår dåligt. Ämnen som berörs är rasism, sexualitet, migrationspolitik.

Depression

Har du känt du dig nedstämd, trött och orkeslös under en längre period? Känner du sällan någon glädje? Har du tappat lusten även till sådant som du brukar tycka om att göra? Känns vardagen tung och meningslös? Har du känt dig så här dagligen i över två veckor, då är du med all sannolikhet deprimerad och i behov av hjälp för att må bättre.

Trauma

Trauma betecknas av en eller flera händelser som är överväldigande hemska, upplevelser som känns hotfulla och utgör en stor påfrestning för individen och som kan komma att förändra ens liv och vardag.

Ångest

Känner du en sorts rädsla eller oro i kroppen utan att förstå varför? Känner du dig yr ibland? Känner du att du har en klump i magen eller en tyngd över bröstet? Kan ditt hjärta börja slå hårt eller fortare än vanligt? Får du svårt att andas? Då kanske du lider av ångest.

 Skriv till oss!