LOADING

Type to search

Hem Nyheter Reportage

Att vara en kvinna i Afghanistan

Share

Efter 20 år har Talibaner tagit över makten igen. De har satt upp stränga regler för kvinnor men efter två decennier av ökade rättigheter vill Afghanistans kvinnor inte längre acceptera Talibanernas regler.

Talibaner är extremistiska muslimer. Enligt dem får kvinnor inte jobba utomhus och kvinnor måste bära Burqa.

Kvinnor får inte ha mobiltelefoner som har kamera, tjejer får inte läsa mer än till årskurs 6, kvinnor får inte gå ut ensamma, kvinnor får inte jobba. Det är bara några av de reglerna som Talibaner har satt upp.

Zeinab är en ung afghansk kvinna som bor i Bamiyan. Hon är en kvinnorättsaktivist i Afghanistan. Zeinab pluggar och vid sidan om sin studie är en kvinnorättsaktivist. 

Hon tycker att allt i landet och speciellt i hennes liv har förändrats.

–  Jag kan inte studera och jag vet att jag inte kommer att få träna på gymmet heller för Talibaner tycker att vi inte har rätt till det, säger Zeinab. 

Hon menar att kvinnor är en del av varje land och därför kan kvinnor hjälpa landet med framgång genom att delta i samhället och  vara utbildade mammor.  

–  Kvinnor måste vara utbildade, kvinnor måste vara i samhället för de är en stor del av landet. Barnen är landets framtid och det är kvinnor som uppfostrar dem vilket betyder att landets framtid ligger i kvinnors händer. 

Kubra är en annan tjej som bara hade två månader kvar för att få sin examen inom teater. Hon vet inte vad som kommer att hända med hennes framtid.

–  Jag hade bara två månader kvar av mina studier och nu sitter jag hemma och tänker på vad som kommer att hända, säger Kubra. 

Miljontals afghanska kvinnor idag inte rätt till att jobba och vara ute. 

–  Tusentals kvinnor har kämpat länge för att ändra tankesättet hos afghaner, de har kämpat för att få rätten att kunna bestämma över sina liv. Nu efter 20 år kamp är allt förstört igen, säger Kubra Rahimi.  

–  Vi vill att vi blir accepterade som en del av samhället, säger Zeinab och Kubra håller med henne. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *