LOADING

Type to search

Nyheter

Ny filmfestival har Afghanistan i fokus

Under första upplagan av Payk Filmfestival bjuds publiken på kortfilmer gjorda av filmskapare som tvingats fly från talibanerna, Sverigepremiärer och dokumentärer som visar en annan sida av ett krigshärjat land. 

-Vi är mycket glada att kunna erbjuda publiken ett så starkt program redan första gången vi anordnar festivalen, säger Shir Akbari, projektledare för festivalen.

Bland filmerna som kommer att visas under den tre dagar långa festivalen sticker Our lady of the nile ut. Filmen som är regisserad av den afghanska regissören Atiq Rahimi hade en kritikerhyllad världspremiär på Toronto Filmfestival. Nu får den Sverigepremiär på Payks Filmfestival.

-Filmen behandlar förspelet till folkmordet i Rwanda. Tyvärr ser vi liknande mönster om och om igen, inte minst i vårt hemland Afghanistan. Sådan här filmer behövs för att komma ihåg de enorma mänskliga kostnaderna av rasism och etniska konflikter, säger Shir Akbari.

Flera filmskapare har tvingats fly 

Många av filmerna som visas är producerade i Afghanistan. Sedan talibanerna tog över makten i landet har filmskapare såväl som skådespelare tvingats fly landet.

-Just nu är situationen dålig i Afghanistan. Filmskaparen har förlorat sina drömmar, sitt hopp. Vi kan inte gå ut, om talibanerna ser oss filma dödar de en, säger filmskaparen Aqila Farahmand.

Hon har tvingats fly från Afghanistan för att undkomma talibanerna. Nu visas hennes kortfilm Single Mom på festivalen. I den får tittarna följa en ensam mamma i sin kamp för att återfå det barn som tagits från henne.

-Filmskaparna har betalat höga pris för att kunna berätta viktiga berättelser. Det gör att det för oss känns extra viktigt att deras filmer får visas här, säger Shir Akbari.

Regissörer möter publiken 

Flera av regissörerna kommer att finnas på festivalen och svara på publikens frågor efter att deras filmer visats. Däribland Alka Sadat som regisserat dokumentären Afghanistan Night Stories. I hennes film får publiken följa afghanska militärens kamp mot talibanerna.

-Vi vill skapa en festival där människor kan möta varandra, säger Shir Akbari.

Tanken är att festivalen ska kunna bli en mötesplats även i framtiden. Planen är att den ska återkomma nästa år.

– Vi vill fortsätta att  ge Malmö möjligheten att se filmer som de annars kanske aldrig skulle ha hört talas om, säger Shir Akbari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *