LOADING

Type to search

Ettan Reportage

Folkmord på Hazara, vad händer i Afghanistan?

Så fort jag öppnar Twitter ser jag en hashtag som har blivit ganska känd på de senaste dagarna. Det är #stopHazaeaGenocide. Många användaren från olika delar av världen har börjat prata om det. En hashtag som till och med har blivit det första trenden i några timmar under söndag den 5: e juli. Tusentals tweet med en och samma efterfråga #StopHazaraGeoncide. 

Frågan är vem är hazara? Ju hazara är en av de största etniska grupperna i Afghanistan, deras språk är dari. De flesta är shiamuslimer och bor  i västra  Kabul. Det är där de flesta terroristattackerna ägt rum under de senaste åren, dessa attacker har varit mot skolor, sjukhus, idrottsklubbar, moskéer, kulturcenter etc. Tusentals människor dödades och skadades, bland annat kvinnor och barn. Ett av de mest fruktansvärda exemplen var attacken mot Sayyid al-Shuhada flickskola, där minst 90 elever dödades. 

Medborgare och civil samhällsaktivister runt om i världen är nu frustrerade över den afghanska regeringen och använder olika former, inklusive Twitter-stormen, för att nå ut till det internationella samfundet och söka hjälp från mänskliga rättighetsorganisationer.

Det finns tusentals människor runt om världen med olika språk som börjar pratar om terroristattackerna mot hazara folket i Afghanistan. Magda Gad är en journalist som jobbar i Expressen, hon har skrivit att “Det är välkänt bland svenskar att folkmordet på Yazidis (av ISIS) genomfördes och att Yazidierna massakrerades och förföljdes av grupper som ISIS, halshöggs, våldtogs, förslavade. De har dragit, förstört sina hus och land. Det som fortfarande är okänt för svenskarna är att samma sak händer mot hazara folket i Afghanistan. Attacken mot flickskolan var en attack specifikt mot hazara. Attacken på sjukhuset, där nyfödda föddes sköts till döds, var en attack mot hazara. Attacken mot ett utbildningscenter i Kabul där studenter dödades var en attack mot hazara. Hazarerna massakrerades när talibanerna tog kontroll över Afghanistan 1996. Före det var hazaras förslavade.

Den etniska rensningen av hazara beror på olika faktorer, ibland sägs det att de samarbetar med Iran, eftersom hazarerna vanligtvis är shiamuslimer och Iran har kontroll över shiamuslimer. Ibland sägs det att hazarerna inte är riktiga muslimer eftersom de är “Hazarer” och vissa terrorister tror att det är värre att vara en shia än att vara kristen och vara juden. Vanligtvis tas också frågan om berövande och minoritet upp. Men jag vill lyfta fram något helt annat: Hazarerna är den mest liberala etniska gruppen i Afghanistan, de kämpar för utbildning och ett fredligt liv och de kämpar fortfarande för friheter utanför hemmet, även för kvinnor. Enligt min åsikt är det detta som stör terroristerna mest. “Att du inte vill vara konservativ och bakåt är vad terrorister vill döda dig, i den utsträckning att de inte ens har råd med nyfödda barn och skjuter dem. #stopHazaeaGenocide”.

Detta är en av de tusentals tweets som skrivs i detta avseende. Kanske en sammanfattning av många tweets. Jag kommer att granska tweets igen. Ali Eftekhari som pluggar på Stockholms universitet, är en annan deltagare i Twitter-kampanjen. Jag frågar honom varför han deltog i den här kampanjen och vad var hans mål?

Huvudsyftet var att uppmana FN och det internationella samfundet att omedelbart vidta åtgärder för att stoppa detta folkmord, och å andra sidan att göra världen medveten om detta folkmord. Vi vill att allmänheten ska vara medveten om detta tysta folkmord och uppmärksamma detta folkmord.

Ali Eftekhari

 Den diktatoriska regeringen i Afghanistan och Ashraf Ghani försöker förneka detta folkmord. I Afghanistan är situationen sådan att det inte finns någon möjlighet till protester offentligt och på gatorna eftersom Hazara-folket säkert kommer att attackeras igen. Det är därför sociala medier är det enda sättet att stämma och protestera, varför jag deltog i denna kampanj för att vara rösten för Hazara-offren i Afghanistan.

Asad Ghorbani är en annan aktivist från staden Västerås. Jag säger till honom att med tanke på att Afghanistan är ett land i krig och dess folk dödas från olika etniciteter och på olika sätt, varför tror du då att endast dödandet av Hazara bör betraktas som folkmord?

Asad Ghorbani

Det är sant att de flesta stammar i Afghanistan är offer för våld. Men det faktum att ett visst antal människor går av och stiger av bussen väcker frågan, varför tog de bara ner dem och dödade dem och gjorde ingenting mot andra? 

Svaret är uppenbart för att de var Hazara! De valdes, och det betyder målinriktat dödande av ett visst folk, det vill säga folkmord. Du minns Shukria. Hon var bara nio år gammal. För några år sedan, på en buss full av människor, togs bara hon och de andra Hazarerna av, togs som gisslan i flera dagar och slutligen halshöggs. Den enda nioåriga flickans skuld var att hon var Hazara, om hon inte var ett Hazara skulle hon inte ha dödats så! Eller attack på Förlossningsavdelning, det finns hundratals Förlossningsavdelning i Kabul, men varför inte attackerades andra ställen ju för att dem är inte är Hazara. De attackerar en plats där en dagsgammalt barn är ett Hazara. Det finns hundratals flickskolor i Kabul, varav ingen attackeras utom Hazara-skolor. Om detta inte är folkmord, vad är det då?

Samtidigt med Twitter-stormen har gatuprotester ägt rum i flera städer i USA, Kanada och flera europeiska städer. Den afghanska oberoende mänskliga rättigheter kommissionen (AIHRC) sa i ett pressmeddelande den 3 maj att Hazaras var en folkmords etnisk grupp.

Olika medier har också omfattat denna fråga i stor utsträckning. Afghanistans regering är bara tyst.

Protesterna förblir tysta Säkerhetssituationen i Afghanistan försämras. Det är inte svårt att förstå att Hazarer är de största offren för denna osäkerhet. Svåra dagar är framåt för dessa människor, vad kommer att hända? Nyheter om dödandet av Hazaras har redan blivit vanliga.

Jag vill bli av med dessa tankar Jag går till balkongen i mitt hus för att andas, det regnar, folk går fram och tillbaka oavsett regn. Regnet är normalt för folket i Sverige vid denna tid på året. Regndroppar påminner mig dock om bloddroppar, blodet från folket från Hazara folket som faller från himlen och har blivit normalt för alla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *