LOADING

Type to search

Många flyktingar söker sig till andra länder

Reportage

År 2015 var Sverige beredd på att ta emot flyktingar. Stefan Löfven lovade till och med att dessa flyktingar kommer att hitta trygghet i Sverige. Nu har det gått ungefär sex år och idag är det många som fått avslag och därför söker sig till andra länder.

-Jag har gjort allt vad jag kan. Jag har integrerat mig och försökte alltid bidra till samhället, jag kämpade i skolan och fick bra betyg och jag försökte så mycket för att hjälpa min lilla stad och vara en bra människa men idag är jag bara besviken på Sverige och därför vill jag lämna landet när jag är klar med min utbildning, säger Alireza Rezaei.

Han kom till Sverige år 2015. Idag är han papperslös och kämpar för att ta sin svetsutbildning.

102.359

Har fått avslag sedan 2015

Varför ska du ha utbildningen när du vet att du inte kan bo kvar här?

-Det är väldigt jobbigt att lämna alla vänner och ett land där du har lärt dig språket och kulturen. Men jag måste vidare och fortsätta vara den som jag är. Jag kommer behöva jobba i det nya landet och därför kämpar jag för att åtminstone ha en utbildning.

Han bor med sina föräldrar, pratar flytande svenska och ser exakt ut som de andra tonåringar. Han berättar om hur hans liv i Sverige har varit. Han berättar om vilken svår situation han upplever idag.

-Jag och min familj har väldigt dåligt med ekonomi. I och med att vi är papperslösa så får ingen av oss någon ersättning. Jag måste jobba svart och plugga samtidigt för att kunna försörja oss. Vi  har samma utgifter som alla andra i samhället. Vanliga folk som jobbar klagar på sin inkomst, du kan tänka dig vilken situation vi upplever. Hyra och mat är inte billig, säger Alireza.

Alireza vill inte har vunnit många boxnings titlar i Sverige.

Han vill inte att vi skriver vilken stad han bor i. Anledningen är att han är rädd för att Migrationsverket ska få reda på var han bor. Då kommer han inte kunna gå i skolan och bli klar med sin utbildning. Utöver jobb och skola så tränar han boxning.

-Enligt min tränare så har jag talang i boxning och kickboxning. Jag har tävlat i Sverige och har fått många priser. Jag tar även hand om barn och unga i klubben och tränar dem. Jag har krigat för att kvalificera mig till landslaget. Jag var mentalt redo men behövde bara träna mer för att bygga på fysiken. Jag klarade det men som papperslös sa de att jag inte kunde delta.

I slutet av intervjun med Alireza berättar han om hans sjukdom. Han har lidit av epilepsi sen när han var 7 år gammal.

162.877

Sökte asyl i Sverige 2015

Han har även  en skada i huvudet. När han var fyra år gammal sprängdes en granat utanför hans hus. Än idag har han splitter kvar från skadan.

– De röntgade skallen och fick se att jag har splitter i huvudet. Jag frågade om jag kommer få hjälp att ta ut det. Men de sa nej. Anledningen var att jag var papperslös och hade inte de fyra sista numren i mitt personnummer.

Under 2015 kom hundratusentals flyktingar till Europa.

Han kom 2015. Då upplevde den Europeiska Unionen det som kallas för migrationskrisen. Det var många flyktingar som sökte asyl. Flera medlemsstater införde tillfälliga inre gränskontroller inom Schengenområdet för att få kontroll på det stora antalet asylsökande som tog sig till dessa länder. Sveriges statsminister uttryckte inför valkampanjen att flyktingar är välkomna och att vi ska ta hand om dem. Men efter en kort tid så ändrades Socialdemokraternas politik. De införde hårda gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd. Alireza menar att det var vändningen som gjorde att han inte fick uppehållstillstånd. Han tror att han hade kunnat få det om han hade kommit tidigare. Enligt Socialdemokraterna stämmer inte detta.

-Absolut inte. Om man har asylskäl så får man stanna i Sverige om man inte har det så får man inte uppehållstillstånd. Reglerna för asylsökande har alltid varit likadant och de som inte har någon asylskäl kan inte stanna i Sverige. 2015 kom en stor mängd av flyktingar till Sverige och då ändrades vilken typ av uppehållstillstånd man kunde få. Det var flyktingar som fick tillfälliga uppehålltillstånd istället för permanent. Men om man har varit här i längre tid så har man möjlighet att få permanent uppehållstillstånd, säger Ayan Jamil, partisekreterare socialdemokraterna.

Jamil menar att det kom många flyktingar på kort tid och då införde Sverige gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd och att Sverige är ett land där alla är välkomna att söka asyl. 

Anna Lundberg som forskar på Jönköping universitet forskar om  migration. Hon håller inte med.

-Det finns nåt som kallas för signalpolitik. Det handlar om att hålla människor borta, man vill signalera till omvärlden att kom inte till Sverige, här blir det svårt att få stanna. Som exempel så hade vi ett  fall där Jimmie Åkesson åkte ner till Turkiet och signalerade flyktingar att de inte ska komma till Sverige, säger Anna Lundberg.

Ali Reza Khodadadi

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *