LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

I Danmark blir syrier av med uppehållstillstånd

Den danska regeringen har beslutat att dra in uppehållstillstånd för vissa syrier från Damaskusområdet. Detta har fått stora reaktioner, flera demonstrationer runt om i Danmark. Inom socialdemokratiska regeringspartiet och bland dess stödpartier finns missnöje. 

 

Motiveringen bakom beslutet är att just Damaskusområdet är  tillräckligt säkert för flyktingar att återvända. Totalt beräknas cirka 500 syrier i Danmark nu riskera att mista sina uppehållstillstånd. Detta beslutet har fått stor internationell uppmärksamhet.

 

–  När vi kom 2014 sade de att vi var de nya danskarna, det var en lögn, säger 25-åriga Faeza Satouf, som redan fått beskedet att hon inte längre får stanna i landet. Hon är från Damaskusområdet och anses till skillnad från resten av sin familj inte ha ett individuellt skyddsbehov, därför har hennes uppehållstillstånd inte förlängts, säger hon enligt Sveriges Radio. 

 

Danmark har inget avtal med Assad-regimen. Detta betyder att de syrier som fått uppehållstillstånd indraget kan inte tvingas till Syrien. Om de inte reser frivilligt kommer de istället sättas på utresecenter på obestämd tid. Där få man varken arbeta eller utbilda sig. 

 

– Jag har inte gjort något olagligt, varför ska jag straffas, säger hon. 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *