LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Så blir det “nya normala”

Enligt Folkhälsomyndigheten kan samhället i stort återgå till ett normalläge i september 2021. Bedömningen är framförallt beroende av att vaccinationsinsatsen fortskrider som planerat.

Smittspridningen av Covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Sverige. Men i september ska alla ska  Corona-restriktioner riktade till individer vara borta. 

Folkhälsomyndigheten har i en rapport till regeringen i veckan beskrivit hur restriktionerna steg för steg kan tas bort.

– Covid-19 lag kommer att vara kvar för att ha en säkerhet. För att ingen vet vad som kan hända. Det är olyckligt att ta bort alla restriktioner. Vi tjänar att ha kvar de. Säger folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till Sveriges Radio. 

Från och med den 1 juni föreslås följande gälla:

  • Nya deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar börjar att gälla. För arrangemang inomhus med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. För arrangemang inomhus utan anvisade sittplatser är begränsningen fortsatt åtta deltagare. 
  • För arrangemang utomhus med anvisade sittplatser höjs antalet till 500 deltagare. För arrangemang utomhus utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 personer.
  • Särskilda regler för idrott och tävlingsarrangemang utomhus, exempelvis motionslopp, införs och innebär att deltagarantalet höjs till 150 deltagare.
  • Folkhälsomyndigheten kommer ha möjlighet att besluta om sänkta deltagartak regionalt.
  • Marknader och nöjesparker kan öppna, men med krav på smittskyddsåtgärder.
  • Lägerverksamheter för barn och ungdomar tillåts i mindre skala.

Samtidigt föreslår Folkhälsomyndigheten nya öppettider från och med 1 juni för restauranger:

  • Restauranger föreslås få hålla öppet till klockan 22.30. Alkoholservering kommer tillåtas till klockan 22.00.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *