LOADING

Type to search

Ettan Opinion

Icke sörjbara liv

Flera offer för lördagens attack mot en flickskola i afghanska huvudstaden Kabul har begravts under söndagen. De flesta offren har varit flickor. I söndags var det inte bara familjer som sörjde sina barn som aldrig kom tillbaka efter skolan utan hela Kabul. 

Det var den 8 maj kl 14  i Dashte Barchi i Kabul som bilbomben expanderades. Tre stycken i rad och orsakade den blodiga massakern. En massakern mot hazara shiamuslimeminoriteter. Detta är inte den första attacken mot just folkgruppen Hazara det kommer inte vara den sista heller.  

Nästan alla offer har varit unga och oskyldiga flickor på en flickskola. De flesta av dem var mellan elva och 15 år gamla. På skolan får både flickor och pojkar undervisning i skift men under lördagen var det flickornas undervisningsdag.

Att attackera barn och deras rätt till utbildning är avskyvärd och brott mot mänskligheten. Attack mot afghanistans barn är attack mot Afghanistans framtid.  

Nyheten om den blodiga massakern har varit överallt på nyheterna och sociala medier. Men inget mer. Ingen har gjort någonting. Den afghanska regeringen menar att terrorattack förekommer överallt så det är väl ok att det händer i Afghanistan också. Detta är den enda svar och förklaring som de har till familjer som deras sorg är obeskrivligt. 

När landets så kallade president släpper fri 400 talibanfångar, som är grov kriminella och farlig för världen och främst för Afghanistan kan resultatet inte blir bättre. 

I andra delar av världen har nästan alla redan glömt attacken och det parats inte mer om det nu. Det är ju inga konstigheter för att detta har blivit normaliserat för resten av världen. När vissa människors liv på en viss plats är inte lika värd som andra och därför inte värd att sörja, hur ska man agera då. Hur ska man väcka andra och säga att de flickor som offrade sina liv i skolan, på en plats där de ville förverkliga sina drömmar har betalat priset med sina liv. Flickor i Afghanistan kommer modigare än igår fortsätta att gå i skolan. Men hur många gånger till ska de uppleva detta. Hur länge ska föräldrarna vara oroliga om deras barn kommer hem från skolan idag eller inte. När ska massakern på den unga hazara generationen stoppas. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *