LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Klart för svenskt vaccinintyg

Regeringen har gett Myndigheten för Digital Förvaltning (DIGG) i uppdrag samordna den digital infrastruktur för ett vaccinationsintyg. 

-Det blir snabbt och och enkelt att visa upp vaccinationsintyget med hjälp av digitalt vaccinationsintyg, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Som framkommit i media kan vissa länder komma att kräva virusintyg vid inresa eller vid andra sammanhang som kultur- och idrottsevenemang. Tanken är att det digitala intyget ska hjälpa till att  kontrollerar vem som har blivit vaccinerad.

Det digitala intyget kommer bygga på befintliga informationsresurser, följa internationella riktlinjer och standarder samt att säkerställa att man har skydd för alla personliga krav.

I uppdraget så kommer E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, alla kommuner och regioner samt andra aktörer såsom privata utförare av vaccinationsintyg och lösningsleverantörer samverka. 

Målsättningen är att infrastrukturen för utfärdande av digitala vaccinationsintyg ska vara tillgänglig från och med den 1 Juni 2021. 

Regeringen har även gett ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att delta i och samordna det svenska deltagandet i världshälsoorganisationens arbete kring vaccinationsintyg för COVID-19. Syftet är att Sverige ska kunna säkerställa att intyget matchar de internationella råden och följer EU:s gemensamma struktur. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *