LOADING

Type to search

Ettan Reportage

Raslagar plågar Irans afghanska befolkning

Afghaner i Iran utsätts för systematisk diskriminering. Enligt lag får de bara ta de tyngsta jobben, de får inte åka kollektivtrafik och är förbjudna från att försäkra sig.

Närmare fyra miljoner afghaner bor i Iran. För att få laglig status betalar de årligen motsvarande 1000 SEK för en legitimation, ett så kallat Amayesh-kort. Kortet ger visserligen dem legal status men det ger dem inte möjlighet att ta del av grundläggande rättigheter i samhället. För att till exempel få åka tunnelbana krävs numera ett iranskt personnummer, det kan inte afghaner få.

– Jag fattar inte hur de tänker att vi ska röra oss, säger Mohamed Hossein.

Hans föräldrar är från Afghanistan. Själv är han född i Iran. Problemet med kollektivtrafiken är dock enligt honom ett mindre problem jämfört med alla de hinder Iran har satt upp för afghaner. Staten Iran har infört många diskriminerande lagar mot sin afghanska befolkning. Det rör sig om begränsningar i nästan alla delar av livet. Som exempel nämner han jobben. Afghaner som vill jobba måste ansöka om ett speciellt tillstånd. Det ger dem bara rätten att ta de tyngsta jobben.

– De har en lista över att vilka arbete afghaner kan genomföra. Det är bara tunga arbeten. Det är lantbruk, slakt och herde. Vi får bara ta de absolut värsta jobben, afghaner får inte ta bra jobb som läkare eller jurist säger Mohamed Hossain.

Även när det gäller bil och telefoni har Iran stängt dörren för afghaner. Afghaner är förbjudna att äga bil. De får inte heller ta körkort. Samma sak gäller för telefoner, afghaner får enligt lag inte ha SIM-kort.

– Du måste köpa det på en iraniers namn, säger han.

För de afghaner som blir sjuka så blir det en väldigt dyr historia. Många sjukhus har olika priser för Iranier och Afghaner.

– På Emam Khomeini sjukhuset finns en lista på priserna, ett pris för oss och ett pris för Iranier. För till exempel optiker får iranier betala 500 kr för ett besök. Samma ärende kostar dubbelt så mycket för afghaner, säger Mohamed Hossein.

Möjligheten för afghaner att få utbildning är även den begränsad. Vissa utbildningar är stängda för afghaner, iranier får alltid förtur och afghaner tvingas betala stora summor pengar för utbildning.

– På de statliga universiteten behöver inte Iranier betala något. Afghaner krävs på en stor avgift som ska betalas i Euro eller Dollar, något som är svårt med tanke på sanktionerna mot Iran, menar Mohammad Hossein.

Vid avslutad högre utbildning står det tydligt på examenspapperna att det inte ger dig rätt att jobba i Iran. Han berättar att det finns hinder överallt för afghaner. Till och med när det gäller försäkringar så har Iran infört hinder. Afghaner saknar möjlighet att teckna en försäkring.

– Vi behandlas inte som människor, vi gör de sämsta jobben, de tar våra pengar och vi får inte ens den minsta lilla rättigheten, säger han.

Han säger att situationen i Iran är så dålig för afghaner att om det bara ges möjlighet så lämnar han omedelbart.

– Det är inte bara jag som känner så, alla känner så, vi blir krossade som människor, säger han.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *