LOADING

Type to search

Ettan Reportage

Vi är mycket mer än bara flyktingar

Genom att dela sina berättelser om flykt vill kampanjen “jag är 2015”  ändra samhällets syn på flyktingar. Berättelserna har fått snabb spridning på sociala medier och har fört samman tusentals människor. 

Det hela började som en motreaktion på ett Facebook inlägg publicerat på Moderaternas Facebooksida. Inlägget innehöll en bild  på  Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, iklädd  jaktkläder. Texten till bilden löd  “Stärk gränsen! Flyktingkrisen 2015 får aldrig hända igen”.  Det väckte starka reaktioner hos Atoosa Farahmand. 

– Jag hade precis kommit från jobbet. Jag satte på TV och såg på nyheter att Turkiet hade öppnat sina gränser. När jag hörde att han sa att 2015 ska inte upprepas ville jag svara  honom, säger hon. 

Svaret blev ett Facebookinlägg där Atoosa  poserar på ett  liknande sätt som Ulf Kristersson. 

– Jag hade inte planerat det sen tidigare. Allt gick så snabbt. Jag gick bara till trädgården och fotade. När jag skrev texten tänkte bara på alla hjärtan som hade krossat och alla som är ensamma, säger Atoosa. 

I texten skrev hon:  

“ Jag meddelar stolt att jag var asylsökande under flyktingkrisen 2015! Ja, jag är en av dem! Det finns många människor från flyktingkrisen 2015 som gör sitt bästa för att vara en del av detta land, men du gör det svårare för oss att känna att Sverige är vårt hem. Vi måste öka medvetenheten om hur flyktingar kan vara positiva för landet. Vi är alla människor och de som nu står vid gränsen mellan Turkiet och Grekland är precis som du och jag. Sverige måste uppmuntra andra länder att ta sitt ansvar och öppna sina gränser. Du säger att 2015 aldrig får hända igen. Jag skulle vilja säga att jag är en del av 2015 med många andra och vi är en del av detta land oavsett om du gillar det eller inte”. 

Atoosa kom själv som flykting år 2014 och har upplevt vad detta innebär att vara flykting, vilka svårigheter man går igenom och hur tufft det är att vara i ett nytt land.  Idag är hon kulturprojektledare och pluggar vid kulturverkstan. 

Hon  menar att flyktingar inte uppskattas i Sverige. 

– Detta trots att de kämpar för att bli en del av det svenska samhället, lär sig språket, jobbar och anpassar sig till det svenska kulturen, säger hon. 

De senaste tio åren har segregation ökat i Sverige. Trots att regeringen satsat miljarder har de inte lyckats bekämpa problemet. Istället växer klyftorna. 

– Flyktingar nämns negativa i debatter och i media. Politiker som Ulf Kristersson gör att vi aldrig bli integrerad. Det är de som skapar vi och dem.

Hon ser inte år 2015 som ett år präglat av kris. Istället ser hon det som ett år där, många unga drivna människor med nya tankar och ideer kom hit. 

–  Jag ville lyfta upp det positiva perspektivet som det aldrig pratas om. Detta gjorde jag genom att dela folkets berättelser. 

Efter att Atoosa publicerade sitt Facebook-inlägg och skrev sin berättelse som svarer till partiledaren dröjde det inte länge innan flera berättelser kom. 

– Först var en kille som heter Reza. Sedan blev det bara fler och fler, säger hon. 

Attosas mål med delningen av berättelserna är att lyfta upp amänniskor från olika kulturer med olika bakgrund. Hon menar att flyktingströmmarna år 2015 har blivit avhumaniserad. Politiker pratar om siffror och statistik. 

– Bakom dessa siffror finns alla vi med känslor, olika bakgrund och berättelse. 2015 är ett symboliskt år för alla flyktingar. Det kopplar ihop oss alla oavsett när och varifrån vi kom till Sverige. Oavsett om du har PUT eller inte, säger hon. 

Den 11 november 2020 överlämnade Atoosa 1300 berättelser från kampanjen “Jag är 2015” till Riksdagen.  

– Jag vill att alla politiker i Riksdagen läser berättelserna och förstår vad 2015 innebär. Jag hoppas att det förändrar deras syn på flyktingar, säger hon. 

Detta är första steget i Atoosas resa och kamp för att förändra samhällets syn på flyktingar. Atoosas långsiktiga mål är att göra rörelsen till en förening och samarbeta med andra organisationer i andra länder. Hon vill att hennes budskap blir hört av politiker. För att det är enligt henne politiker som sprider negativa bilder av flyktingar. 

– Flyktingar har kriminaliserats av Sveriges politiker. Det påverkar migrationspolitiken i  Sverige och i andra länder och så småningom påverkar  hela världen, säger hon.

Även om de inte läser berättelserna tänker hon fortsätta kämpa tills hon når sitt mål, menar hon. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *