LOADING

Type to search

Hem Reportage

Förening hjälper ungdomar med uppehållstillstånd

Share

Arbetskrafsförningen som lanserades i mars syftar till att hjälpa alla unga att söka jobb. Föreningens första kampanj REDO har fokus på ungdomar som har uppehållstillstånd via Nya gymnasie lagen (NGL).  “Vi är sista hoppet för dem”, säger Kinna Skoglund.

Arbetskraftsförening är en ideella föreningen som vill identifiera och hjälpa ungdomarna att söka jobb. Detta gör föreningen genom samarbeten med företag och lokala nätverk. Just nu driver föreningen Kampanjen REDO, en kampanj som riktar sig till ungdomar som omfattas av gymnasielagen. 

Kinna Skoglund

Kinna Skoglund är initiativtagare för kampanjen REDO. 

– Grundtanken bakom föreningen var att speciellt kunna hjälpa NGL-ungdomar att hitta ett jobb för att kunna stanna kvar i Sverige, säger hon. 

Enligt Migrationsverket har cirka 5000 unga fått tillfälliga uppehållstillstånd via nya gymnasielagen. Ett av kraven för att sedan få permanent uppehållstillstånd är att hitta ett fast jobb inom sex månader efter avslutat gymnasieutbildning. 

– Alla ungdomar som omfattas av NGL har varit i Sverige länge och gått skolan och utbildat sig, vilket kräver resurser och satsning ur ett samhällsperspektiv. Att sedan utvisa dessa ungdomar är inte humant, menar hon. 

Ideen till kampanjen kom Kinna Skoglund och hennes kollega Emma Dalväg på. Deras mål är ambitiöst.  De vill hjälpa alla ungdomar som har uppehållstillstånd via nya gymnasielagen ska få stanna i Sverige. 

–  Därför startade vi REDO kampanjen, säger hon.

Hittills har 64 ungdomar fått permanent uppehållstillstånd via kampanjen. 

– Vi är det sista hoppet för dessa ungdomar. Och hoppet är det sista som man inte ska tappa, säger hon.

Marzia Heidari

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *