LOADING

Type to search

Hem Nyheter Reportage

Trots dödshotet ska 20 åringen utvisas

Share

Migrationsverket har beslutat att skicka Midia till Iran. Där hotas hon av fängelse och död. “Jag vill bara leva ett normalt liv som alla andra”, säger Midia. 

Midia är 20 år gammal från Iran. Medan hon berättar sin historia om varför hon kom till Sverige hörs både hopp och rädsla i hennes röst. Hoppet om att slippa bli bortgift till sin kusin. Rädslan över att hon har smutsat ner familjens heder, enligt släktingar. 

– För mig är det anledningen till varför jag har valt att kämpa för kvinnors rättigheter och mot hederskultur och våld i nära relationer, säger Midia. 

 Det var sommaren 2019 som Midia fick sitt utvisningsbeslut. När hon berättar det hörs förtvivlan och besvikelse i hennes röst. 

En stund blir det tyst i vårt samtal. Sedan fortsätter hon att berätta om sin asylprocess. 

– Jag har varit mycket aktivt i olika medier kring frågor om kvinnors rättigheter. Det har hjälpt mig att få prövning av Migrationsdomstolen efter mitt sista avslag, säger hon. 

Midias pappa har blivit kallat av polisen i Iran. De har frågat om vad Midia gör här i Sverige. 

– Polisen har sagt till min pappa att han ska tvinga mig att åka tillbaka. De har gett honom beslut om att jag ska arresteras om jag kommer till Iran.  

Trots detta tror  Migrationsverket  inte på henne. Motiveringen till beslutet är att hon inte riskerar någon fara i Iran. De menar att hon inte har kritiserat Irans regim utan endast har pratat om allmänna saker såsom kvinnors rättigheter, förklarar Midia. 

– Kvinnors rättigheter, våld i nära relation, bortgifte är allmänt och självklart här i Sverige. I Iran är det mycket kontroversiellt, säger hon. 

Midia har lämnat arresteringsordern till Migrationsverket men de tror inte på den. De menar att det är lätt att förfalska ett sådant dokument. Nu har Midia överklagat till Migrationsöverdomstol med hopp om att stanna kvar. 

– Om jag får stanna kvar vill jag fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter. Jag vill studera mänskliga rättigheter eller blir jurist. 

Hennes nuvarande situation och hur hon känner beskriver hon kort:

 – Inget är värre än att inte kunna planera sin framtid. Att inte veta någonting. Att inte veta om du kommer överleva eller inte.  Jag vill bara leva som alla andra, säger hon.  

Marzia Heidari

Läs reportagetpå dari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *