LOADING

Type to search

Hem Nyheter

Miniila – en app som ger stöd till flyktingar

Share

Tiotusentals barn och unga flyr från våld och fattigdom till Europa. Säkerhet och skydd är den nödvändigaste hjälpen som de behöver. Genom appen Miniila som lanseras under hösten ger Rädda Barnen i samarbete med Missing Children Europe detta stödet. 

Läs texten på dari.

Lydia Douglasdotter är projektmedarbetare och teknisk stöd för appen hos Rädda Barnen i Sverige. 

– Miniila är en app som ger geografisk knuten information om var barn och unga kan få hjälp med olika frågor i sitt närområde, säger hon.  

Under år 2015 – 2016 kom många unga till Europa bland annat till Sverige. De europeiska ländernas mottagande av unga asylsökande ansågs av många ideella organisationer som bristfälligt. Rädda barnen tog Förfrågan av Missing Children Europe att utveckla appen. Detta i samarbete med andra organisationer. I Sverige  är det totalt 27 organisationer.

Enligt en rapport som gjorts av Europol ansökte 85 482 ensamkommande flyktingbarn om asyl under 2015. Enligt dem riskerar unga som flyr att utnyttjas av kriminella gäng och många barn har försvunnit. 

– Missing Children Europe jobbar med försvunna barn. Grundtanken är att förbättra mottagande av barn och unga både inom och utanför systemet, säger hon. 

Varför är Miniila just en app?  Rädda barnen tog Förfrågan av Missing Children Europe att utveckla appen. Detta i samarbete med andra organisationer. I Sverige  är det totalt 27 organisationer.

 – För att idag har alla tillgång till en mobiltelefon och kan ladda ner den. På så sätt kan man få den information man behöver. Detta hjälper en att bli medveten om sina rättigheter, säger hon.  

Sedan januari 2019 har cirka 104 000 migranter och flyktingar nått europeiska stränder, enligt UNHCR. 29,2% av dem är barn och 19,2% kvinnor. 

 

– De flesta som kommer till Europa är inte medvetna om sina rättigheter. För att de inte har tillräckligt med information eller vet inte hur de ska få trovärdig information om det landet de befinner sig i, säger Lydia Douglasdotter.  

Hon förklarar att detta ledde till att UNHCR, ICMPD, the Global Partnership to End Violence Against Children, OSCE, och Europol har hjälpt till att lägga grunden för Miniila.

Appen kommer att användas av hundratals hjälporganisationer i hela Europa. Bland annat Rädda Barnen i Sverige, Child Focus (Belgien), Flyktingrådet, (Storbritannien), Läkare utan gränser, (Belgien) Terre des Hommes, (Tyskland), Barnets leende (Grekland).

– Det viktigaste med appen är att det ska fungera som ett hjälpmedel för de som kommer till ett nytt land. Ingen ska utnyttjas på grund av brist på information. Detta förverkligas när individer är medvetna om sina rättigheter, menar  Lydia Douglasdotter. 

Marzia Heidari

 

Fakta om appen

Appen fungerar i åtta europeiska länder, Sverige, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Italien, Grekland, Bulgarien och Tyskland. Stödet i appen delas in i huvudkategorierna: hjälp, matskydd, familj, toaletter / badrum, hälsa, utbildning, kläder, fritid, asyl, vårdnadshavare, wifi, pengar, religion, flickor, juridiskt stöd, och stöd för unga vuxna.

Kategorierna är mer eller mindre relevanta i de olika länderna. Aktiviteter och tjänster läggs in på engelska och översätter sedan via projektets tolkverksamhet (från engelska) till fem olika språk arabiska, engelska, franska, dari och tigrinja. Fler språk är planerat att tilläggas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *