LOADING

Type to search

Hem Opinion

KRÖNIKA: “Folk protesterar mot rasism inte yttrandefrihet”

Share

KRÖNIKA

I fredags den 28:e augusti brändes Koranen på Rosengård och därefter sparkades det på en annan Koran på Stortorget. Båda aktionerna utfördes av den danska gruppen Stram Kurs.

Filmen på koranbränning som publicerades av blanda annat Samhällsnytt, en hemsida kopplat till Sverigedemokraterna. Detta orsakade att ett hundratal personer gick ut på Rosengårds gator och gjorde upplopp.

Vems fel var det egentligen? Är det Stram Kurs medlemmar som åkt hit från Danmark för att visa sin hat mot muslimer eller arga människor som gick ut på gator och kastade sten på polisen?

En del tycker att de som brännde Koranen hade rätt, eftersom Sverige är ett demokratiskt land med yttrandefrihet. 

Fast detta kan inte kallas för yttrandefrihet, det är hets mot folkgrupp det, utfördes av ett rasistisk grupp som alltid har spridit rasistiska tankar. Det de gjorde hade syftet att kränka och uppröra. Koranen är muslimer heliga bok och när de sparkade på den så visade de att boken och i förlängningen muslimer för dem har lika mycket värde som en fotboll. 

Det de gjorde  bottnar i rasistiska ideologier. De åkte ända från Danmark till Sverige för att bränna upp muslimernas heliga bok i ett område där de flesta är muslimer, detta har lite att göra med yttrandefrihet. 

Till  följd av detta gick  ett antal arga personer och kastade stenar på poliser och polisbilar samt förstörde trafikljus och busshållplatser.

Att deras handling är lite för aggressivt är ingen tvekan om men man måste se de aggressiva handlingarna i sin kontext. Upprördheten har många anledningar, många känner sig med rätta orättvist behandlade. Rosengård där många muslimer bor är en av Sveriges fattigaste stadsdelar. Här har många upplevt den rasism som riktas mot muslimer, en rasism som ökat de senaste decennierna, en rasism som Stram Kurs sprider.  

Låt oss vara tydliga, folk går inte ut på gatorna i protest mot yttrandefrihet. De går ut på gatorna i protest mot en allt aggressivare rasism mot muslimer.

Azize Hosseini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *