LOADING

Type to search

Ettan Reportage

Från demonstration till organisation

Ung i Sverige har kommit tillbaka efter en period där de inte varit så aktiva. De har tagit ett steg framåt och bildat en organisation som ska ge ungdomar möjlighet att få hjälp och stöd. 

Ung i Sverige är en grupp som bildades år 2017 i Stockholm för att demonstrera mot Sveriges asyllagar. Under denna tiden utvisades ett stort antal ungdomar och barn till sina hemländer.

Nu vill de genom att bilda en fast organisation ge ett kontinuerligt stöd till ungdomar i asylprocessen. De som behöver hjälp kommer att få stöd av organisationen på olika sätt. Det kan vara rådgivning ,hänvisning eller hjälp att hitta boende. 

De flesta medlemmar i Ung i Sveriges organisation har själva gått igenom svårigheter. De vill vara den hjälpen som de själva inte har fått.

–  Det flesta inom gruppen är ensamkommande och därför har vi mer förståelse för alla andra som också är ensamkommande. Vi vet också vilka brister som finns för de som är nya i landet och därför vill vi finnas som ett stöd, säger Benjamin Faizi ordförande för Ung i Sveriges organisation. 

Deras organisation startar i höst och utgår från Stockholm men detta betyder inte att de som bor i andra städer inte kan få stöd av organisationen.

– Om vi har möjligheten till att hjälpa i andra städer kommer vi göra det. Om någon vill starta en  filial i andra delar av Sverige kan de jättegärna höra av sig, säger Benjamin Faizi.

Från början fokuserade Ung i Sverige mest på afghanska ungdomar för då utvisades jättemånga ensamkommande barn till Afghanistan. Under processen insåg de att andra ensamkommande från andra länder drabbas lika hårt som de som kommer från Afghanistan. De insåg att när det kommer en ny lag så är det till alla ungdomar  i asylprocessen och inte till en speciellt grupp. Nu vill de vara en röst för alla ungdomar i Sverige.

–  Ungdomsorganisationen är inte bara för afghanska ungdomar och tonåringar, utan för alla ungdomar i Sverige. Vi vet mycket väl att om en lag antas är det inte bara för en grupp och en nationalitet, utan för alla ungdomar, säger Benjamin Faizi, han fortsätter;

–  Ungdomsorganisationen kämpar för alla ungdomars rättigheter och vill vara deras röst i det svenska samhället. 

Organisationen är redan igång och jobbar hårdare än innan för de har större planer än innan. 

Text: Azize Hosseini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *