LOADING

Type to search

Vapenvila ger hopp om framtida fred

Efter de ansträngningar och åtgärder som vidtagits för att uppnå fred i Afghanistan förklarade Talibanerna en tre dagars vapenvila för första gången på Eid al-Fitr i år. Denna vapenvila är den första efter cirka tjugo års krig och alla hoppas nu på en ökad fred i framtiden.

Den afghanska regeringen har välkomnat en vapenvila på tre dagar med Talibaner.  Den afghanska regeringen har också välkomnat en vapenvila på tre dagar med Talibaner. Presidenten, Mohammad Ashraf Ghani har beordrat landets säkerhetsstyrkor att utfärda en vapenvila och släppa talibanfångar under de kommande dagarna. 

Ghani välkomnade på sin Twitter-sida Talibanernas tillkännagivande om vapenvila och sade: “Som chef för de afghanska väpnade styrkorna har jag beordrat de afghanska nationella säkerhetsstyrkorna att följa den tre dagar långa vapenvila som Talibaner tillkännagav. “Bara om de attackeras av Talibanerna kommer de att försvara sig.” 

Zalmai Khalilzad, USA: s särskilda sändebud för fred i Afghanistan har också berömt talibanernas vapenvila. Han kallade det en potentiell möjlighet att inte missa. Han hävdade också att USA kommer att bidra till den afghanska fredsprocessen och vapenvilan.

Afghanska medborgare har också välkomnat vapenvilan. Men de kräver en permanent vapenvila. Politiska och militära experter beskrev situationen som en möjlighet för regeringen att vidta effektiva åtgärder för att göra fredssamtal genom att förlänga den. 

Även om Eid al-Fitr inte firades så stort i år på grund av utbrottet av Coronaviruset, gav tillkännagivandet om en tre-dagars vapenvila en speciell firande. För att efter flera år av krig i landet var det den andra Eid som firades utan våld eller krig.

Under tre dagar av Eid förblev de två sidorna trogen på sina uttalanden om vapenvila. Under dessa tre dagar har det inte varit några tecken på krig eller Taliban-attacker, med undantag för en eller två små incidenter som inte kan beskrivas som attacker. 

 I samband med Eid al-Fitr och Ramadan  undertecknade presidenten en framställning som kräver att 2000 Taliban-fångar släpps. Han kallade det ett steg mot varaktig fred och stabilitet i landet. Detta visar den afghanska regeringens önskar att uppnå fred.

Efter slutet av de tre dagar vapenvila, på den fjärde dagen, såg Afghanistan inte samma talibanrörelsen som tidigare, och det fanns hopp om att situationen skulle fortsätta. Regeringen och Taliban-tjänstemän meddelade inofficiellt en veckolånga vapenvila i landet. .

Å andra sidan träffade Abdullah Abdullah, ordförande för det högsta nationella forskningsrådet, medlemmar i den förhandlingsgrupp som utsetts av den afghanska regeringen för fredssamtal och uttryckte hopp om att internationella fredsförhandlingar skulle inledas om två veckor.

Enligt Abdullah består förhandlingsgruppen av människor från alla folkgrupper som representerar befolkningen i landet och kommer att fortsätta med full kompetens. Han tillade att de tre dagar långa vapenvila har banat vägen för interafghanska samtal. Detta har fört landet några steg närmare fred.

Men mordet på 14 afghanska soldater i en Taliban-attack på torsdagen (28 maj) i Dendpetan-distriktet i Paktia-provinsen har väckt rädsla för att Talibanerna kan återuppta sin aktivitet. Därför ska inte våldet ignoreras.

Under Eid dagar har tusentals Taliban fångar släppts från fängelserna i Afghanistan, Vilket är ett rekordantal. Denna frigörelse av fångar skulle kunna föra de två sidorna närmare fred i Afghanistan om Taliban är ärlig när det gäller att upprätta fred i Afghanistan.

Enligt Afghanistans nationella säkerhetsråd har 2 700 Taliban-fångar släppts från fängelserna i Afghanistan sedan undertecknandet av fredsavtalet mellan USA och Talibanernas. Medan  Soheil Shahin, talesman för Talibanernas kontor i Qatar, hävdar att antalet fångar som har släppts av regeringen är 2 284.

Enligt en fredsavtal mellan USA och Talibaner måste 5 000 Taliban fångar släppas från fängelser i Afghanistan, medan Taliban kommer att släppa 1 000 fångar som innehas av gruppen. Det är svårt att se vad fredsförhandlingarna kommer att leda till och om denna vapenvila och minskningen av våldet kan leda till fred i Afghanistan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *