LOADING

Type to search

Bortgift som fjortonåring

Repotage

Nasrin är en offer för tvångsgiftemål. Hon blev bortgift när hon var bara 14 år gammal i utbyte mot pengar. 

–  Jag känner många flickor som blir bortgifta av olika anledningar. Däremot finns det inte så många flickor där deras familj tvingar dem att gifta sig med en man som är gammal och har fyra fruar, säger Nasrin.

Den enda vägen för att kunna prata med Nasrin var att ringa henne. Hon vill att hennes uppgifter ska hållas anonym för att inte bli utpekad som en bortgift tjej och för att ingen ska få veta vart hon egentligen befinner sig. 

Nasrins röst bakom telefonen skakar när hon berättar sin historia.

Hon och hennes familj bodde i Iran och tänkte åka tillbaka till Afghanistan. Därför köpte de ett hus där. 

– Känslan var obeskrivlig! Äntligen fick vi äga ett hus och det var inte ett vanligt hus. Det var ett stort och fint hus. Det såg jag på bilder som min pappa tog när han åkte till Afghanistan för att skriva kontraktet. 

Huset var jättebilligt och trots att de inte riktigt hade råd med huset ville de inte missa en god affär. Nasrins pappas lösning var att låna pengar från en handelsman. Sedan hyra ut huset och med pengar som kommer från hyran betala tillbaka handelsmannens pengar. 

När de väl hade betalat pengarna visade det sig att de blivit bedragna.

–  Huset såldes till många andra och alla de hade samma kontrakt som vi. Vi hamnade helt enkelt i ett bedrägeri. Våra pengar plus pengarna som vi lånade gick till ett hus som tillhörde staten. 

Nasrins familj kunde inte betala tillbaka lånen och räntan för dem var väldigt höga. 

–  Handelsmannen visste att vi inte kan betala tillbaka lånen därför gav han ett förslag. Hans förslag var att min pappas äldsta dotter gifter sig med honom. Min pappas äldsta dotter var jag som var 14 år gammal och mannen var nästan 30 år. 

Nasrins pappa tvingade henne att gifta sig med mannen. Nasrin visste att hon måste göra det annars skulle hela hennes familj hamna i problem. 

Nasrins nya make bodde i ett Europeiskt land och hans familj bodde i Afghanistan. I det afghanska kulturen brukar gifta tjejer bo hos sin makes familj. Därför var Nasrin tvungen att flytta till Afghanistan och lämna sin familj i Iran. 

– Vi hade inget bröllop eller något liknande och två dagar efter jag flyttade dit åkte han tillbaka till landet som han bodde i. Innan han åkte tog han mitt pass och min legitimation och sa att han ska fixa så att nästa gång kan vi flytta dit tillsammans. 

Nasrin stannade hos hans familj och behandlades hon väldigt dåligt. De behandlade henne som en betjänt och inte som en medlem i deras familj. Problemet var inte bara hans familj. Efter ett tag fick Nasrin veta att hennes man redan var gift med fyra andra fruar och har ett barn. 

–  Jag kanske kunde leva med en man som var 15 år äldre än mig men inte med en man som har fyra andra fruar och en son. Anledningen till att han tog min legitimation var att han skulle vara säker på att jag inte rymmer. 

Två år gick och han hörde inte av sig. När hans familj förstod att han inte kommer tillbaka slängde de ut henne.

Livet var hårt då. Hon fick sova på gator, hade inget att äta och många andra problem. Tack och lov fans det en familj som hjälpte henne att hitta jobb. Hon fick också bo i ett rum i deras hus tills hon hittar någonstans att bo. Efter ett tag åkte hans make tillbaka för att hittade henne. Han hotade familjen som hjälpte henne och hon var tvungen att lämna deras hus. Han hotade alla som var i kontakt med henne,  hennes kollegor, hennes arbetsgivare och hennes hyresvärd. 

–  Det var oräkneliga nätter som jag sov på gator, oräkneliga dagar som jag inte hade något att äta och många andra problem som jag inte vill ta upp nu. 

Hon visste att hon inte kommer kunna leva vanligt i varken Afghanistan eller i Iran för att han hade kontakter som kunde hitta henne. 

Till slut bestämde hon sig för att fly från Afghanistan. Nu är hon i ett annat land med ett annat namn. Nu vill hon att skapa ett nytt liv i ett nytt land.  

Många kvinnor kämpar för kvinnors rättigheter i Afghanistan. Roshan Ghaznavi är en av de många som har varit med i olika händelser där tjejer blivit bortgifta. Hon menar att det kulturen och inbördeskriget har påverkat afghanska folkets synsätt på kvinnor och tjejer. 

–  Det finns jättemånga flickor som säljas till män som är mycket äldre än dem. Flickor som säljs till män i utbyte mot pengar, bilar, hus och många andra saker. Orsaken till att flickor blir bortgifta är kulturen som har funnits i landet i flera år och inbördeskriget som har gjort att flickor och kvinnor ses som en vara och inte en människa, säger Roshan Ghaznavi en kvinnoaktivist i Afghanistan. 

Nasrins tystnad bakom telefonen är full av smärta och hennes tårar låter inte henne att berätta mer om hennes svåra liv.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *