LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Barnkonventionen tillämpas som lag av Migrationsdomstolen

Sedan första januari ska barnkonventionen tillämpas som lag av svenska myndigheter. Nu har enligt Asylbyrån konventionen använts i ett migrationsärende.

Ärendet gäller enligt advokatfirman Asylbyrån hur och vida ett barn och en föräldrar ska behöva lämna Sverige för att sök om anknytning. Domstolen ska ha bedömt att barnet har rätt till att vårdas av båda sina föräldrar. Vidare har det beslutats med stöd i Barnkonventionen att barnet inte ska vara skild från den ena föräldern under handläggningstiden.

“Det fanns därför, enligt domstolen, särskilda skäl att göra undantag från huvudregeln om att uppehållstillstånd ska ha sökts och beviljats innan man reser in i Sverige. “, skriver Asylbyrån på sin Facebook sida.

Att Barnkonventionen är lag betyder dock inte nödvändigtvis att det nu är lättare för barn att få uppehållstillstånd. Migrationsverket har tidigare uttalat sig och menar att Barnkonventionen inte kommer att påverka möjligheten till uppehållstillstånd.

– Att barnkonventionen blir lag ändrar inte villkoren för att få uppehållstillstånd, lagen i sig innebär inte att fler barn nu har rätt att stanna. Det är viktigt att säga eftersom vi hör att de förväntningarna finns, säger biträdande rättschef på Migrationsverket Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Stories