LOADING

Type to search

Hem Ketabnama Kultur

Uppriktigheten gör “Ensamkommande” läsvärd

Share

Recension

Farhad är en afghansk kille som har flytt till Sverige och bor på ett boende. Han har många problem som han inte kan lösa, problem som han inte heller kan berätta till någon om. Till slut hittar han en lösning, att begå självmord!

“Ensamkommande” är den senaste romanen av Azizullah Nahefta, en afghansk författare och diktare. Han är född 1972 i Kabul. Han började med att skriva dikter. År 1995 publicerade han sin första diktsamling. Efter det publicerade han några andra dikter och  därefter började han med att skriva romaner såsom “Spegelns berättelse” och “Stenar och krusen“.  Hans berättelsesamling “Djävulens hand” som publicerades år 2009 vann Nowruz literpriset i Afghanistan. 

Hans nya roman heter “Ensamkommande”, den handlar om en ung kille som heter Farhad. Han bor i ett liten by tillsammans med sina föräldrar. En dag hamnar Farhads pappa i konflikt med “Molla Ghomandan”. “Molla Ghomandan” är den rikaste, den mest kraftfulla och den mest inflytelserika personen i byn.

Alla karaktärer i romanen är fiktiva, men ju mer vi lär känna dem desto mer liknar de riktiga människor som finns i svenska och afghanska samhället. Författaren har försökt att ha representanter från alla samhällsgrupper som är involverade i in- och utvandring med i berättelsen. Från invandraren själv och hans familj till  smugglaren och läraren i Sverige.

Hans roman har två unika egenskaper som gör att den är läsvärd. Den första är hans uppriktighet. Han talar tydligt, långt ifrån självcensurerande om människokroppens anatomi och sexuella frågor, det gör historien mycket trovärdig och realistisk. Författaren försöker med sin uppriktighet avslöja den moraliska korruptionen som finns i samhället. Ett samhälle som verkar vara mycket traditionellt och moraliskt, men egentligen lider av otaliga problemen, problem som Bacha bazi(sexslaveri) och barnäktenskap.

Den andra egenskapen som gör “Ensamkommande” läsvärd är romanens synvinkel på migrationsfrågor. Författaren letar inte efter en hjälte eller någon att skylla på, han vill bara uppvisa en del av en verklighet. Han dömer inte alls och just därför är hans roman utmanande och läsvärd. I berättelsen är det ingen som har skulden, och samtidigt har alla skulden. Farhad är ett offer och till och med en skyldige. Slutsatsen är helt upp till läsaren, inte författaren. Som nämnts tidigare låter författaren alla som är involverade in-och utvandring komma till tals och uttrycker sina synvinkel. Detta gör att läsaren kan överväga alla aspekter i sitt slutliga beslut.

Azizullah Nahefta berättar till Payk om motivationen till att skriva boken.

– Jag kan inte avstå från att skriva speciellt när jag har något att säga. Jag fick träffa ett antal ungdomar som har flytt till Sverige  2015. Deras berättelser, sorg och mina egna utmaningar har tvingat mig att skriva romanen “Ensamkommande”. I romanen “Ensamkommande”, identifierar jag orsakerna till utvandring, jag tar upp de utmaningar som en invandrare står inför på vägen till sin destination och de utmaningar han står inför i värdlandet. Jag kritiserar även besvärliga regler i Europa, säger han.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *