LOADING

Type to search

Ettan Opinion

Tystnad och förnekelse från regeringar när flyktingar torteras

Krönika

En video på afghanska flyktingar som försökt ta sig till Iran och misshandlats av gränsvakter har fått stor uppmärksamhet på sociala medier. 

I videon berättar flyktingar som återvänt till Afghanistan en hjärtskärande och sorgliga historia

–  Efter att vi hade fångats av de iranska gränsvakterna tog de oss till lägret och trakasserade oss. Tog av våra kläder, slog oss och sedan kastade oss i Harirod havet, säger en överlevare.

En av de som överlevde berättar till BBC att av  totalt 57 personer drunknade 23 havet.Bland dessa fanns det också barn.  De som kunde simma klarade sig bättre än andra. 

Det är inte första gången som en sådant händelse drabbar just afghaner. Vi afghaner har vittnat om det många gånger inte bara vid gränser, utan även i Iran trakasseras afghaner dagligen. 

Nu hävdar den iranska regeringen att gränstrupperna har inte varit inblandade i den omänskliga händelsen. De menar att det finns de som vill göra något omänskligt för att påverka relationerna mellan de två nationerna. Men om vi tittar på händelserna som inträffar i Iran, kommer vi att se att förnekelse av  nyheterna som är till nackdel för detta landet har blivit en politisk vana. 

Som exempel  kan nämnas nedskjutningen av det ukrainska planet. Återkommande  uttalande om att  landets ekonomiska situation är stabil trots sanktioner och inflation och ett folk som lider. Det är naturligt att rättigheterna för de människor som inte har medborgarskap i landet kränks. Det enda den iranska regeringen gör är att ignorera dessa omänskliga händelser. 

Men det som oroar oss mer än den iranska regeringens behandling av afghaner är afghanska regeringens likgiltighet till dessa frågor. Idag, den 4 maj är det två dagar sedan  23 av våra landsmän mördades av iranska gränstrupper. Varken presidenten eller inrikesministern eller någon annan har tagit upp frågan. Att behålla sin makt är så viktigt för dessa människor att de inte en enda gång krävt svar och ansvar av den iranska regeringen. 

Denna händelsen har chockerat på sociala medier, tyvärr riktas kritiken mot de som utsatts. Många har skrivit kommentarer som, “ni borde inte ha kommit hit då”. “Om ni hade kommit lagligt då hade ni rätt att protestera”. “Ni borde ha kommit genom dörren och inte fönstren”!

Jag tror inte att rasism är i den iranska folket blod. Jag tror den fascistiska regeringen har påverkat och förändrats folkets syn på mänskliga rättigheter. Jag hoppas att folket kan se förbi regeringens propaganda och kräva ett slut på dessa omänskliga handlingar.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *