LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Asylsökande kan få vänta i tio år på ny prövning

Nyheter

Den migrationspolitiska kommittén har förslagit att den som har fått avslag på sin asylansökan ska få vänta tio år innan han eller hon kan lämna in en ny ansökan.

Ett av de förslag som ligger på bordet är att förlänga tiden innan ett asylärende preskriberas. Istället för att som nu behöva vänta fyra år gör förslaget gällande att det ska ta tio år innan ärendet preskriberas, det rapporterar SR.

Om en person har fått definitivt avslag på sin asylansökan så kan hen i dagsläget vänta fyra år och sedan lämna in en ny ansökan. Detta kan dock komma att ändras. I nästa vecka träffar representanter för alla riksdagspartier den migrationspolitiska kommittén för att diskutera en rad frågor.

Socialdemokraterna, Moderaterna har länge krävt att reglerna kring när en person kan söka på nytt ska skärpas. De har nu fått sällskap av Liberalerna och Kristdemokraterna som är beredda att diskutera frågan. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är kritiska och menar att det skulle leda till att många personer fastnar i ett skuggsamhälle. Sverigedemokraterna menar att det inte ska gå att söka på nytt.

Beslut i frågan tagits än, först ska det diskuteras i Migrationspolitiska kommittén för att i Agusti hamna på migrationsministerns bord för behandling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *