LOADING

Type to search

“Jag vågar hävda att Lille prinsen är ett måste”

Share

En pilot tvingas att nödlanda i Saharaöknen. Där träffar han den Lille prinsen. Prinsen kommer från en annan planet som heter B612. På vägen hit har han hunnit besöka en rad andra planeter, under den tiden som han är på jorden försöker han förstå världen och människor genom att ställa frågor till piloten. Boken har sålt i 140 miljoner exemplar över hela världen och är översatt över 361 språk, vilket gör att Lille prinsen till det näst mest översatta verket i världen efter Bibeln. 

Boken är skriven av Antoine de Saint- exupery (1900-1944) och det är hans sista och mest berömda verk. Han var en fransk författare, pilot, matematiker och diplomat.  År 1935 tvingades han att nödlanda i Saharaöknen och denna händelse blev hans inspiration att skriva Lille prinsen. Boken är Frankrikes mest lästa bok och år 2007 blev den årets bok. 

Lille prinsen är en enkel kortroman, och på grund av dess enkla språk och surrealistiska miljö missförstås den för att vara en barnbok. Det betyder inte ett barn kan inte uppskatta denna fina berättelse, utan det innebär att den kan uppskattas av den vuxna läsaren lika mycket som den minderåriga. Boken innehåller fantastiska illustrationer och bilder, vilket gör att läsaren får en underbar känsla genom att läsa den. Boken pekar på människors prioriteringar och kritiserar vuxenvärldens normer, Antoine de Saint- exupery försöker påminna oss om saker som vi har glömt bort. Såsom nyfikenhet, fantasi, lekfullhet och skratt. 

Den kan vara en utmärk början för de som vill börja läsa böcker, och samtidigt kan den vara en underbar upplevelse för de som är intresserad av filosofi för att prinsens äventyr innehåller flera filosofiska symboler och metaforer. Till exempel; Lille prinsen besöker 7 olika planeter, med andra ord 7 stadier, Österländsk mystik innehåller 7 steg att ta sig till “älskaren”. Lille prinsen längtar efter sin rosor på sin planet, medans rosor är en metafor för kärlek och längtan i skönlitteratur världen. Som det har nämnts tidigare, boken är full av sådana symboler, då låter jag er själva upptäcka de. 

Sammanfattningsvis vågar jag hävda att Lille prinsen är ett MÅSTE. Jag upmmanar er alla att skaffa boken och uppleva en härlig äventyr med ett tänkvärt budskap.  

Mahdi Hosseindad  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *