LOADING

Type to search

Från botten till toppen tur och retur

Ronaldinho Gaucho, eller den brasilianska trollkarlen, föddes den 21 mars 1980 och har hyllats som en av de bästa i fotbollshistorian. Han vann UEFA Player of the year två år i rad, 2004 och 2005. 

Ronaldinho betyder “den lilla Ronaldo” på portugisiska. Namnet fick han av från folket i Brasilien för att kunna jämföra hans namn med den legendariska spelaren Ronaldo. Hans mor heter Dona och arbetade som försäljare på gatan men bytte sedan jobb till sjuksköterska.

Hans far var en fotbollsspelare och har spelat för en lokalt brasiliansk lag. Efter fotbollskarriären började han arbeta på ett fartyg.

Ronaldinho förlorade sin far när han var 8 år gammal. Hans bror; Roberto; var också en fotbollsspelare. Men efter en allvarliga skada så var han tvungen att lägga skorna på hyllan.

Som barn var Ronaldinho mycket intresserad av strandfotboll och inomhus/futsal. Videoklippen på honom gjorde honom mycket berömd som barn. I en match så gjorde han 23 mål och totalt vann  laget med 23-0.

Han började sin professionella karriär i det brasilianska laget Grêmio som 17 åring.

Han var en teknisk spelare, snabb ytterforward. Den framgångsrik och farlig anfall kunde lockade snabbt till sig uppmärksamhet av många europeiska klubbar.

De röda i London (Arsenal) var det första laget som var intresserad av honom och försökte skriva kontrakt, men enligt reglerna så fick han inte göra det eftersom han saknade medborgarskap i något europeiskt land.

 

Men det gick att lösa problemet.

2001 skrev Ronaldinho ett 5 årskontrakt med Paris Saint Germain. Paris betalade 5 000 000 euro för honom. Han fick nummer 21 och blev kamrat med Jay Jay Okocha och Nicolas Anelka. I början av säsongen i Paris fick han nöta bänken, vilket gjorde honom besviken. Tränaren Luis Fernandez menade att han inte fokuserade tillräckligt på träningar och istället spenderar mycket tid på nattklubbar och festar. Säsongen efter kom han in i laget och hade nummer 10 på ryggen.

Han fokuserade mycket på träningar och matcher och spelade bra under 2002-2003 säsongen.

I oktober samma år, i en avgörande match mellan Paris och Marseille, gjorde han två mål och gav laget en 3-1-seger.

År 2003 den 19 Juli.

Barcelona skrev ett 5 årskontrakt med Ronaldinho för 30 miljoner euro.

Han fick nummer 10 i laget. Han var otroligt teknisk och var en fanfavorit. Under hans år i Barcelona fick laget många nya supportrar  för att Ronaldinho spelade där. Han vann sin första ligatitel säsongen 2004/2005 och utnämndes till världens bästa fotbollsspelare den 20 december 2004. “Trollkarlen” och “the god of football” är namn som har har fått från fotbollsfansen.

2005 utnämndes han igen världens bästa fotbollsspelare.

Efter spel i Milan och en rad brasilianska klubbar skrev han sitt sista kontrakt med Fluminense. Kontraktet var 18 månaders långt men han hann  bara spela 9 matcher. Efter bara tre månader så bröt han avtalet med laget efter att han blivit kritiserad av fansen. Han sa själv att han inte kunde spela bra länge och i 2018 meddelade han via sin bror att hans karriär som spelare var över.

I olika intervjuer med kända tränarna så tyckte nästan alla att Ronaldinhos karaktär skilde sig mycket från viktiga och mindre viktiga matcher. De menade att han spelade bra i de viktiga matcher medan att han var mindre bra i de vanliga matcher.

Ronaldinho utnämndes till den bästa unga spelaren under VM-2002. I matchen mot England i kvartsfinalen när England ledde med ett mål så gjorde Ronaldinho en assist till Rivaldo.

I den 50 minuten av matchen fick Brasilien en frispark på andra planhalva. När alla trodde att det skulle komma ett inlägg så bestämde Ronaldinho att slå bollen direkt på målen. I målet stod  David Siman. Personligen så tycker jag att det var Ronaldinhos finaste mål. Brasilien gick sedan till semifinal där de van mot Turkiet, i finalen slog de Tyskland med 2-0 och blev världsmästare.

Men var befinner han sig nu och vad är det han sysslar med?

Mars 2020,tidningen AS, på första bladet ser man en ledsen Ronaldinho och i rubriken står det “ the fall of an angle”.

Den 6 mars, Ronaldinho och hans storebror arresterades av gränspolisen i Paraguay. Anledningen var att de försökte ta in sig till landet med falska pass. I Brasilien har han anklagats för att ha brutit mot skattelagstiftningen i flera år. Likaså har han anklagats för att inte följa miljölagar och betalade över 2 miljoner euro. Nu har regeringen blockerat hans ägor och hans pass. Det var därför han använde falsk pass.

Bröderna blev inbjudna till Paraguay av ett kasino och planerade att delta i ett  skolprogram  för berövade barn. Han ville också marknadsföra sin nya bok i landet.

De lyckliga fångarna.

Jag tror inte att de fångarna som satt med Ronaldinho hade tänkt sig att de en dag kommer spela med världens bästa fotbollsspelare annars så hade hälften av landet suttit nu i fangelset.

Efter hans ankomst så fick han spela finalen i fängelset fotbollsturnering, och gjorde totalt fem mål och sex assist. Hans lag lag vann totalt 11-2 och vinnare fick 16 kilo griskött .

Nyheten om hans tid i fängelse var sorglig. Därför engagerade sig Lionel Messi hans gamla vän i fallet. Han ordnade ett advokat-team för att kunna släppa Ronaldinho.

Enligt Fotball Espana så är han fri idag och båda han och hans bror uppges vara under husarrest i Paraguays huvudstad Asuncion.

Fakta:

Så många mål har han gjort:

Gremio: 72 mål

Paris Saint Germain: 25 mål

Barcelona: 94 mål

AC Milan: 26 mål

Flamingo: 28 mål

 27 mål för Atletico Mineiro

Han har totalt gjort 33 mål för Brasilien landslaget.

Källa: Football’s Greatest documentary-Ronaldinho,The Sun ,Aftonbladet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *