LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Coronakrisen: Dagens viktigaste händelser

Här samlar vi dagligen de viktigaste nyheterna om coronakrisen i Sverige. För att få uppdateringar på dari gå in på vår darisida

 

Torsdag 2 april 16.21

Regeringen lanserar ett stödpaket till kommuner och regioner. De ska sammanlagt få 15 miljarder kronor för att klara sig genom krisen.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att 282 personer dött till följd av corona, 429 vårdas på intensiven och 5 466 har bekräftats smittade.

– Vi ser att vi är uppe på en ny nivå med fall, mellan 400 och 500 fall om dagen. Kurvan börjar gå brantare uppåt. Redan nu vill jag understryka hur viktigt det blir att allmänheten tar sitt ansvar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, enligt Aftonbladet.

Onsdag 1 april 16.37

Regeringen har beslutat att begränsa möjligheten att ta ut läkemedel.

– Nu krävs det skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger Hallengren.

Beslutet innebär att man bara får ta ut medicin för tre månader framåt.

Totalt har nu 239 personer dött till följd av corona, 393 vårdars eller har vårdats på intensiven och 4947.

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtidigt kommer Folkhälsomyndigheten med nya allmänna råd.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

De nya allmänna råden är:

 • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
 • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att hålla exempelvis matcher, cuper och träningar utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
 • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
 • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
 • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

 

 

Tisdagen 31 mars 15.43

Under tisdagen meddelande Sveriges regering att de inför förbud mot att besöka äldreboenden.

– Vid regeringssammanträdet i går beslutade vi om ett besöksförbud på landets samtliga äldreboenden, säger säger vice statsminister Isabella Lövin.

Under gårdagen meddelade också regeringen att de ändrar reglerna för A-kassan. Istället för att som tidigare behöva jobba i minst sex månader för att ha rätt till arbetslöshets pengar, behövs nu bara tre månader. Ändringen ska hjälpa alla de som förlorar sitt jobb till följd av coronakrisen.

Bekräftat smittade i Sverige: 4 435.

Dödsfall: 180

Antal som intensivvårdas/vårdats: 358

 

 

Måndag 30 mars 15.06

36 nya dödsfall till följd av coronaviruset har rapporterats in. Detta gör att det i dagsläget har dött 146 personer, antalet personer som vårdas eller har vårdats på intensiven är 311 och totalt har 4028 bekräftats smittade.

 

Samtidigt kommer uppgifter om att svenska myndigheter planerar att testa flera.

– Vi håller på att planera med regionerna hur man kan testa fler och fler. Vi har testat fler och fler i Sverige. Det finns säkert potential att testa fler, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, enligt Aftonbladet.

 

 

Fredagen den 27 mars 15.08

Under fredagen meddelade regeringen att de förbjuder sammankomster på över 50 personer. Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller upp till sex månaders fängelse.

Samtidigt kom Folkhälsomyndigheten med lite ljusare nyheter. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell finns tecken på att smitningen i Sverige går långsammare än i läder som Italien och Spanien.

– Den svenska kurvan har varit en sakta successiv spridning, inte som i Italien eller Spanien där det gick upp väldigt fort. Så här långt känns det hoppfullt, vi behöver sådana signaler också, säger Anders Tegnell, enligt Aftonbladet.

Antalet smittade förväntas dock ändå öka de närmaste dagarna. Just nu har 92 dött till följd av covid-19, 214 har vårdats eller vårdas på intensiven och 3046 har bekräftats smittade.

 

Torsdag 26 mars 16.00

På Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff meddelades att antalet döda i covid-19 har stigit till 66.

Under dagen har det funnits uppgifter om att Stockholm ska sättas i karantän. Det är i nuläget inte aktuellt enligt

-Vi har mest spridning i storstäderna men ser spridning i alla delar av landet. Om man gör en samlad bedömning av rimligheten att stänga av storstäderna skulle effekten vara väldigt tveksam, eftersom vi har spridning i hela landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

 • Antal smittade i Sverige: 2 806.
 • Dödsfall: 66.
 • Antal som intensivvårdats: 178

 

Onsdag 25 mars 18.43

18 personer har avlidit det senaste dygnet i Region Stockholm.

– Om utvecklingen förvärras så är jag beredd att gå upp i högsta läget, katastrofläget, säger Björn Eriksson

 

Onsdag 25 mars 17.00

Onsdag 25 mars 17.32

Regeringen lanserar en rad åtgärder för att hjälpa företag som drabbas ekonomiskt av coronakrisen.

• Statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag inrättas.

• Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

• Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher

• Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

Med start klockan 17 håller regeringen presskonferens om hur de ska hantera de ekonomiska konsekvenserna av corona.

Onsdag 25 mars 15.20

Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferensen medlade myndigheten att läget i Sverige är stabilt.

-Vi har för närvarande en stabil situation, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten


Onsdag 25 mars 15.14

 

 • Antal bekräftat smittade personer i Sverige: 2 510.

 

 • Dödsfall: 42.

 

 • Antal som intensivvårdas/vårdats: 158.


Tisdag 24 mars 16.30


Under dagen har svenska myndigheter beslutat att alla restauranger, caféer, nattklubbar och barer måste servera sina kunder vid borden. Det innebär att man inte längre kan köpa mat eller dryck vid kassan.


– Vi förbjuder inte barer att verka, vi förbjuder att man står i baren. De barer som har sittplatser kan ha det, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, enligt Aftonbladet.


Samtidigt uppmanas invånare i Sverige att inte göra onödiga resor. Med det menar de att folk inte ska resa i onödan till äldre släktingar eller befinna sig i större folksamlingar.


Tisdag 24 mars 16.30

 

 • Antal bekräftat smittade personer i Sverige: 2 272.
 • Dödsfall: 36
 • Antal som intensivvårdas/vårdats: 136

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *