LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Makt Överföringar i Afghanistan/ ett återkommande problem

Afghanistan, ett land som alltid har haft problem med att överföra makt. Båda Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah svurits in som Afghanistans nya president. 

Den första fredliga maktöverföringen från president Hamid Karzai till president Ashraf Ghani ägde rum efter en lång valkamp mellan Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah. Överföringen ledde till bildandet av en nationell enhetsregering.

Den nationella enhetsregeringen, under ledning av Ashraf Ghani och verkställande direktören Abdullah Abdullah, har åtföljts av kritik och anses av många vara en av de mest ineffektiva regeringarna någonsin.

Ashraf Ghanis politiska spel utlämnade inte bara Abdullah från makten och beslutsfattandet. Den ledde också till att Ghanis politiska motståndare Abdul Rashid Dostum deporterades.

Uppsägning av ministrar som nominerades av Abdullah Abdullah, marginalisering av traditionella jihadi ledare, fängelse av populära uppror, borttagande av andra etniciteter från makten, mord, gisslan, explosioner, militärens oöverträffade offer i kriget med oppositionen under denna period och dussintals andra fall har varit resultaten av Ashraf Ghanis femåriga nationella enhetsregering.

Valbedrägeri och införande av biometriska omröstningar vid valurnan har ökat konflikter och etniska tvister. Samtidigt har av de två presidenterna har gjort dessa spänningar så höga som möjligt.

På senare tid har Afghanistan upplevt mång problem med makt övergångar. Utöver konflikten mellan Abdullah och Ghani har fredsavtal med Talibanerna, en grupp som har terroriserat afghanska folket i många år, tecknats.

Det har gjort att spänningarna och skapat förvirring bland folket. 

Nasim Shirzad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *