LOADING

Type to search

Tre kvinnor, tre städer, samma kamp

Farzaneh Rezai, parlamentskandidat i Kabul, Afghanistan berättar om diskriminering på arbetsplatser. Alina Akbari i Teheran menar att vissa saker inte är möjligt att göra för kvinnor i landet. Nahid i Kalmar skilde sig från sin man trotts att omgivningen dömde henne.

Jag träffar Nahid, en ensamstående mamma utanför dagiset där hon hämtar sin son varje dag. Hon kom till Sverige från Iran efter att hon hade gifte sig. Nu är hon 32 år gammal.

–  Jag accepterade att vara lång borta från mina kära, från min familj för att leva i ett land med frihet och respekt för kvinnor. För att jag kunde inte förverkliga mina drömmar när jag var i Iran, säger Nahid, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn.

Om detta berättar också Alina som har pluggat IT och jobbar som ekonomiansvarig i ett företag i Teheran. Hon menar att fortfarande idag finns det finns många begränsningar för just kvinnor.

– Jag kan inte ens göra normala och vanliga saker, om jag kommer hem sent på kvällen uppfattas det som något negativt av andra, säger Alina.

internationella kvinnodagen, teheran, kabul, afghanistan, sverige

Alina Akbari

Nahid fortsätter :

– Efter cirka tre år som jag hade bott i Sverige fick jag problem med minman,vi kom inte överens längre och bestämde att skilja mig, säger hon.

Nahid konstaterar att det riktiga problemen började när hon bestämde sig för skilsmässa.

Att skilja sig som en afghansk kvinna menar Farzaneh uppfattas som något negativt och alla andra får en dålig attityd mot kvinnan utan att veta vad det handlar om.

–Dettabetyderju att sexismen har gjort att en kvinna inte har rätt till att vara fri och själv bestämma över sitt liv som en fri människa, säger hon.

Ändå Nahid gick mot alla traditioner inom den afghanska kulturen och lämnade sin man. Idag bor hon själv tillsammans med son och jobbar som lärare, som alltid varit hennes dröm.

– När jag var i Iran ville jag ha ett jobb och leva självständigt men normer i samhället satte många hinder för mig, säger hon.

Farzaneh Rezai

I Afghanistan så bor Farzaneh, även hon upplever diskriminering. Men formen menar hon har ändrats innan var det i form av fysiskt våld. Men idag handlar det om en könsdiskriminering som är förtryckande samt sexuella utnyttjande som blivit allt vanligare på arbetsplatser.

– På ett arbetsplats med tio män hittar du inte ens en enda kvinna. kvinnliga chefer finns inte alls, säger Farzaneh.

Hon förklarar att oavsett vilket jobb man har som kvinna finns det mycket sexuella syn på en kvinna. Det finns kvinnor som accepterar och går med på sexuellt utnyttjande för att behålla sitt jobb. Medan de kvinnor som säger nej till sådana förnedrande sexuella förslag blir arbetslösa och stannar hemma istället

– Jag själv är en av de offren för en sådan händelse men vågar inte säga mer om det. Dessutom finns det inte stöd och säkerhet för kvinnor som pratar om sexuella trakasserier, säger Farzaneh.

Nahid betonar att kvinnor ska inte behöva påminna om sina rättigheter bara på en dag.

– Kvinnors situation i samhälle och deras rättigheter borde vara en självklar för alla oavsett var man bor, säger Nahid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *