LOADING

Type to search

Vem tjänar på afghanska ambassadens lyxvilla?

Text och foto: Alireza Khodadadi

Payk söker svar på varför afghanska ambassaden äger en miljonvilla samtidigt  som besökare hänvisas till en lokal som inte är större än en frisörsalong. Frågorna visar sig vara många och svaren få.

Klockan är 8:30. Jag befinner mig i Nacka. Ett väldigt fint område med fina villor. Jag börjar att gå mot adressen Skepparbacken 2b, Sveriges dyraste villa år 2017 enligt Dagens Nyheter. Villan köptes för 42 miljoner av den afghanska ambassaden, när Hamed Hami var ambassadör. Köpet väckte uppmärksamhet och det höjdes många frågetecken. Många frågade sig hur ett fattigt land som Afghanistan kunde ha råd att betala dessa summor pengar?

Personligen så tycker jag att den är finaste bland alla villor i området. Höga träd runt huset, en mäktig villa med utsikt över Duvnäsviken. Lamporna är tända och det märks att det är folk som bor i villan. Det verkar inte vara någon kontorsverksamhet utan mer som ett vanligt boende. Genom den svarta grinden kan jag se många sopsäckar och jag gissar att det är löven i dem.

Precis efter köpet blev grannarna väldigt arga och började protestera vilt. De var vansinnigt arga över att de skulle få en afghansk ambassad som granne.

Klockan är 9:30 och jag ska ta bussen till kommunhuset. Snart har jag ett möte med Nacka kommun som jag hade ordnat för två veckor sen. Jag vill ha svar på mina frågor.

Jag träffar Sylvia Ryel som är kommunjurist och Rebecca Lord som är jurist.

Kan du berätta om regler och detaljplanen i det området?

—Det finns bestämmelse som säger att i det här området så får husen bara användas  till bostad. Ingen kontorsverksamhet överhuvudtaget finnas i området, säger Sylvia Ryel till Payk.

Men var de medveten om detaljplanen? 

—Ja, det var de. Under en dialog så har de försäkrat oss att villan kommer vara en vanlig bostad och det kommer vara  ambassadörens bostad eller några andra som kanske kommer bo där. Så även om de hade sökt villan för kontorsverksamhet så hade det varit omöjligt för att kommunen bevilja det, säger Sylvia Ryel till Payk.

Har de försökt få det beviljat? 

—Nej det har de faktiskt inte gjort, de har inte kommit in med någon bygglovsansökan för kontorsverksamhet, säger Rebecca Lord.

Jag varför reagerade grannar så vildt? 

—Det var mest under hösten som vi fick intensiva klagomål. Det rapporterades att under kontorstider transporteras olika personer till villan och det fanns bilar från kriminalvården, de verkade också ha många anställda. Det kom även personer med poliseskort och då var det uppenbart att de bedrev en annan verksamhet. Men vi har inte fått klagomål på länge verkar bara vara ett vanligt boende, säger Sylvia Ryel.

Mötet tog ungefär 40 minuter och nu vill jag åka till den afghanska ambassaden och få se hur det ser ut. Den ligger på Källängstorget 10 på Lidingö.

 

Det är ett litet område. I området finns en ICA och en liten restaurang.

Jag har ingen bra känsla när jag kom in. Platsen liknar mer som en pizzeria, en frisörsalong eller supermarket än en ambassad.

Jag vet inte exakt hur många kvadratmeter det är men på ett ungefär så är det 60 kvm. Över 60 personer står och väntar på sina ärende. De kan inte vänta utanför för det är kyligt. Mobilen visar att temperaturen  är -2 men det känns som -5. 

Det ingen bra luftventilation. Luften är fruktansvärt instängd. Det luktar svett. Det finns inte plats för alla som kan sitta. Det verkar inte finnas något kösystem.

Folk har kommit från långa avstånd, Malmö, Kiruna och även Finland.

Jag kan tydligt se hur splittrat allting är. Jag frågar folk runt om deras ärende.Unga som är född i Iran behöver skaffa tazkira för att kunna identifiera sig till Migrationsverket. Vissa vill skaffa pass och vissa  har vanliga frågor.

Jag trodde aldrig att man behöver åka över 15 mil för att få svar på en vanlig fråga.

Varför ringde du inte istället för att åka från Hässleholm hit, frågar jag till Ahmad.

—Jag har mejlat, skrivit och försökt ringa de över 20 gånger men fick inget svar säger han till Payk.

Jag blev nyfiken och frågade runt och fick samma svar som Ahmad.

Jag kände att jag måste prata med personalen och ordna en intervju, men tyvärr så fick jag nej.

Samtidigt i den röran så hör jag att de inte kan skriva ut eller kopierar papper till folk utan det ska man göra på egen hand. Folk hänvisas till baksidan av ambassaden. Jag går dit för att se hur det ser ut. Här sitter två killar som tar passbilder och kopierar papper i en vagn som ser ut som en falafelvagn.  Som test så kopierade jag tre papper. Det kostar 45 kr för tre A4 papper. Ingen kvitto fick jag heller och man kan inte betala med kort.

Ambassaden skulle egentligen ha stängt kl.15.00 men som många andra afghanska myndigheter så följs  inte öppettider heller. Och det är på grund av folket som inte har fått hjälp med deras ärende.

Klockan är 17:13 jag är så frustrerad över allt som jag upplevde idag ska jag åka till Stockholm central och ta tåget hem. 

Klockan är 11:00 och det är 2dagar efter att jag har varit på ambassaden. Under de två dagar har försökt ringa, mejla och skrivit på  Messenger till ambassad men fick ingen svar.

Jag har fortfarande frågor i skallen. Vem kan svara mig, vem kan svara på mina frågor? 

Var har pengarna till villan kommit ifrån? Varför är hälften av folket i Afghanistan under fattigdomsgränsen när staten har råd med att köpa en villa för 42 miljoner kronor? (Bara i Sverige)Varför har de behållit villan när det inte går att ha kontorsverksamhet? Varför ska ambassadören lever som en kung medan ambassaden är i en frisörsalong? Gör de samma med pengarna i Sverige som de gör i hemlandet?

Varför? Varför?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *