LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Papperslösa flyr från Malmö

Polisens specialinsats Operation Rimfrost sprider skräck bland Malmös papperslösa. Flera lämnar nu Malmö för att undvika att gripas och utvisas.

Hundratals poliser har under veckan i flera stor insatser sökt igenom, hus ,bilar och trappuppgångar i Malmös fattigare områden. I insatserna deltar förutom polis Kronofogden och Tullverket. Anledningen är en insats som kallas Operation Rimfrost. Operationen är en så kallad särskild händelse som ger polisen ökade möjligheter att kontrollera folk på ett vis som de annars inte kan. Tanken är att den ska slå mot organiserad brottslighet. 

-Det handlar om platser där det finns information om att det finns kriminella personer men även andra uppgifter, säger, säger kommenderingschef Operation Rimfrost Syd.

 

Det är dock inte bara kriminella som drabbas. Boenden i de områden där polisen gör sina insatser vittnar om att bilar, trapphus, källare  och oskyldiga individer kontrolleras. I samband med instansen vittnar också många om att kiosker, restauranger och andars verksamheter kontrolleras. 

Detta har gjort att många papperslösa nu flyr Malmö. En av dem har Payk pratat med.

-Poliskontrollerna har gjort mig så orolig att jag inte vågar röra mig på stan. Nu har jag har lämnat Malmö, säger papperslösa Ahmed som vill vara anonym.

Han fortsätter:

– Jag kommer från ett farligt land att återvända är inget alternativ, säger han.

Polisen planerar att avsluta just dessa insatser i nästa vecka. Operation Rimfrost fortsätter dock med ökade befogenheter för polis och flera kontroller.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *