LOADING

Type to search

Svartjobb som enda alternativ

Share

Personen du söker kan inte nås för tillfället. Jag stänger av mobilen och lämnar den i min jackficka för jag är säker på att min rumskamrat  inte kommer att svara även om jag ringer honom 100 gånger till. Jag håller om mig själv medan jag sätter mig på golvet och lutar mig mot vägen. 

En kall eftermiddag fixar Akbar en varm kopp kaffe till sig och sätter sig en stol framför mig. Akbar är en av de tusentals personer som är tvungna att jobba svart i Sverige. Han vill dela allt som han har upplevt med oss. 

Han vill verkligen prata med någon om sitt liv, om hur svårt hans liv är, om att ingen bryr sig om hans och alla andra som hamnat i samma situation som honom.

Jag behövde bara börja diskussionen och sedan låta honom prata om allt som jag undrade om. 

Jag visste inte hur skulle jag börja prata. Efter några sekunder ställde jag frågan om hans uppehållstillstånd utan att tänka. 

Jag blev chockad när han skrattade högt över min fråga, för det var inte ens roligt. 

–  Du vet säkert att jag jobbar svart. Hade jag varit tvungen att jobba så hårt för att få lite pengar om jag hade uppehållstillstånd?

Jag kände mig dum när han sa det för jag visste att det var inte en bra början och inte heller en bra fråga att ställa till just honom. 

–  Första avslaget fick jag efter 20 månader från Migrationsverket och nu har jag väntat på svar mer än 25 månader efter min överklagan.

När han fick avslag från Migrationsverket var han inte längre tillräckligt ung för att kunna stanna kvar på boendet.

Att lämna boendet och ha fått avslag är början av hans svåra resa. 1800 var allt han kunde få i månaden och det var också allt som han hade för att betala hyran, mat, respengar, kläder och så vidare vilket som är omöjligt att klara sig på när hyran på bara ett rum är 2000 kr.

Fakta

  • Sverige ligger på femte plats i Europa när det gäller andel människor som någon gång arbetat svart under året.
  • Det är skattebrott och straffet av normalgraden är fängelse i högst två år.
  • Fem procent av allt arbete som utförs i Sverige är svart.
  • Mellan 650 000 och 800 000 personer arbetade svart förra året. Det motsvarar 11-14 procent av befolkningen mellan 18 och 74 år.
  • Dessa jobbade i snitt fem timmar i veckan svart.
  • Vanligast är svartjobb bland företagare och studenter.
  • Var tionde arbetslös jobbade någon gång svart under förra året.
  • Sverige går varje år miste om 20 till 40 miljarder i skatt genom det svarta arbetet.
  • Det svarta arbetet motsvarar tre procent av BNP.

Akbar klädde sig väldigt ordentlig och bra, därför undrade jag hur kan han klä sig så bra när han inte tjänar så mycket.

–  Du är nästan lika gammal som jag och därför förstår du mig bra. När man är ung vill man se bra ut, man vill inte se ut som en luffare, man vill inte att folk dömer en på grund av ens kläder. Jag försökte spara pengar för att kunna köpa en jacka som passar mig, men jackor som ser bättre ut var dyra och alla pengar som jag sparade gick till att köpa en jacka eller ett par byxor. Jag lärde att man kan använda aluminiumfolie för att kunna stjäla saker från butiker. Jag lade kläder som jag ville ha i aluminiumfolie och gick ut i butiken utan att någon märkte det. 

Han andas djupt och dricker sitt kaffe. Akbar ser väldigt lugn ut och anledningen är att han är van vid det svåra livet. Han har haft jättesvårt liv sedan hans pappa dog och hans mamma gifte om sig och lämnade honom.  

Han berättar att hans enda dröm var att kunna plugga. När hans pappa dog i Afghanistan flyttade han tillsammans med sin mamma till Iran. Där bodde han som en papperslös person. Hans mamma gifte om sig och lämnade honom.

Akbar började jobba redan när han var ett barn, ibland 4 år i rad utan någon ledig dag på ett helt år. När han inte kunde plugga då bestämde han sig för att jobba istället.

— När jag fick avslag så tänkte jag att nu kan jag åtminstone jobba, inte som en utbildad person fast som en restaurangpersonal. Jag sökte arbetstillstånd från Migrationsverket. De godkände inte min identitet och därför fick jag inte arbetstillstånd.

När Migrationsverket inte gav honom arbetstillstånd var hans enda val att jobba svart. Hans klasskamrater lärde honom hur kan man sälja droger utan att bli tagen av polisen och samtidigt tjäna stora pengar. Efter en tid fick han dålig samvete som gjorde att han valde jobba hårt i en bröllopslokal för att ha det bättre att sälja droger.

— Jag har börjat jobba i en bröllopslokal. Fredagar, lördagar och söndagar är de dagarna som folk vill ha fest eller bröllop på. Det är också de dagar som jag tillsammans med några andra måste jobba 19 timmar per dag för att kunna få 500 kr utan någon paus.

— Jag börjar varje fredag från 9:00 på morgonen fram till 4:00 på nästa dag, alltså 19 timmar.

Han berättar också att han hade 4-5 timmar mellan när han slutade jobbet till när han började igen. Det tog honom nästan en timme att åka hem och tillbaka till jobbet, och det är bara 3-4 timmar för att duscha efter en lång och jobbig dag och sova. Ibland är det också svårt att kunna ta sig in i huset eftersom de är fyra personer i ett hus med 2 nycklar. De måste kunna kommunicera 

med varandra på något sätt så att den som är ute och kommer sent kan komma in. Ibland går det inte, antingen eftersom rumskamraterna inte är  nära eller för att de inte svarar i sina telefoner och så många andra anledningar till att Akbar måste stanna utanför huset de 4 timmar som han hade mellan två jobbpass.

Han vet att jobba på det sättet kommer påverka hans hälsa men det är det enda alternativet som samhället ger Akbar och tusentals andra. 

Trots alla svårigheter i Akbars liv vill han fortfarande plugga och bli en psykolog och han hoppas på ett bättre liv i framtiden.

“Livet har alltid varit lika orättvist mot mig.”

 

Text och foto: Azize Hosseini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *