LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Raporten: Iran ökar sitt inflytande i mellanöstern

Enligt en rapport från Londonbaserade Internationella institutet för strategiska studier, IISS har Iran ökat sitt regionala inflytande. Detta sker enligt rapporten på bekostnad  av Saudiarabiens inflytande i regionen. 

I länder som Syrien, Libanon, Irak, Afghanistan och Jemen har Iran flyttat fram sina positioner och har betydande makt i länderna.Till skillnad från sina lokal rivaler i regionen har Iran inte investerat i dyra västerländska vapensystem. I stället är det via iransk stödda miliser som de lyckat utöka sitt inflytande. Rapporten gör gällande att revolutionsgardets Quds-styrka har varit avgörande i att Iran lyckats flytta fram sina positioner.

Samtidigt som Iran ökat sin makt i regionen brottas landet med ekonomiska problem till följd av ekonomiska sanktioner.

Fakta

Quds-styrkan beräknas ha 10,000-20,000 medlemmar.
Quds-styrkan har tränat och stött grupper som Hizbollah i Libanon,  Hamas i Palestina,
Huthi-rebellerna i Jemen och shiamiliser i Irak och Syrien .
Quds-styrkan är en del av det Iranska revolutionsgardet.
De opererar som en hemligpolis och går att jämföra med CIA i USA.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *