LOADING

Type to search

Folket vars blod färgat landet rött

Den etniska rensningen av minoritetsgruppen hazara i Afghanistan har lett till många blodiga attacker under historien. Oskyldiga människor och civila har  drabbats och betalat priset för grupptillhörigheten med sina liv.  Diskrimineringen fortsätter än idag även om den har tagit en annan form.
Det är den 1 oktober 2019 när jag träffar Roya Bahar. Vi sitter i trädgården på hennes skola som ligger i 13 distriktet i Dasht Barchi i Kabul. Hon går i elfte klass. I skolan är diskrimineringen tydlig. Lärarna är hårdare när det gäller betygsättningen för hazara jämfört med icke hazara.

–Är du hazara och har en icke hazara lärare så behandlas du annorlunda, säger Roya Bahar.

Roya Bahar 2
Även utanför skolan diskrimineras hazara. Det berättar Hajar Rezai, student vid Kabul universitet. Hazara kvinnor och tjejer utsätts för våld och hot om våld i den offentliga miljön, berättar hon.

“Hazara kvinnor vågar inte vara ute på kvällen eller jobba för att de är hazara. Medan andra kvinnor från andra folkgrupper kan göra det, säger Hajar Rezai.”

Detta menar hon är tydlig bevis på diskrimineringen för att hindra hazarer från att växa och bli starkare i det afghanska samhället.
Hajar Rezaye 3
Förföljelsen av folkgruppen hazarer sattes igång redan under 1900-talet då Hazarajat ockuperades av Kung Abdul Rahman som delade in landet i mindre delar för att lättare kunna kontrollera dem. Flera administrationer byggdes i syfte att skada och kontrollera hazara folket. Dessutom finansierades dessa pashton-drivna administrationer av skattepengar som enbart betalas in av dem som var hazara. Detta var ett sätt att visa på att Pashtuner är högre ställda än andra folkgrupper genom att de inte betalade in skatt utan fick ut privilegium. Många hazara dödades och kvinnor och barn togs som slavar. Hazarajat förblev länge outvecklat, utan vägar, skolor eller sjukvård.
Hazarerna levde som andra klassens medborgare, de nekades rättigheter och skydd från statsmakten. Förtrycket kom både från statsmakten och från den övriga icke hazara befolkningen. Dessutom arbetade de som var hazara med okvalificerat arbete, exempelvis som tjänare åt rika pashtuner, vilket ledde till klyftor mellan hazara gruppen och övriga folkgrupper.

När jag pratar med Morteza Khair Khah på  hans kontor i Kabul kopplar han etniska rensningen av hazarer till Abdul Rahman Khan. Han konstaterar att 63 % av alla hazara mördades då.

“Hazara folket har varit slavar. Händelsen på Fyrtio Flickors bergen är ett tydligt exempel. Berget har fått sitt namn efter att fyrtio hazara flickor hoppade ner från berget för att inte bli tagna av Abdul Rahman Khans soldater som slavar,  säger Morteza Khair Khah, ingenjör i Kabul.”

Engeniar Mortaza Khaire . 2

Än idag kämpar hazarfolket för sina rättigheter. Mohammad Hadi Merzai är en av demonstranterna som medverkade i “Ljus Rörelse” demonstrationen i Kabul på  Deh Mazang torget den 23 juli 2017. Han berättar att anledningen till protesterna var behandlingen av den etniska minoritetsgruppen hazara.

Regeringen hade planerat ett större kraftprojekt kring den hazara dominerade provinsen Bamiyan men projektet flyttades  istället till Salang Provinsen. Protesterna avbröts när tre självmordsbombare attackerade den fredliga marschen och dödade omkring 84 personer och skadade 283 andra.

– Efter tre självmordsbombare såg jag regeringens militära flygvapen som började skjuta folket. Det var då som jag skrämdes mest. De flesta dödades av skjutningen och mer än 450 skadades, säger Mohammad Hadi Merzai.
Merzai fortsätter och berättar om den strukturella diskrimineringen, den planerade diskriminering. De generaler som representerar hazara folket tas bort en efter en. Totalt har 34 generaler tagits bort under 5 år.

“General Johari, Morad och Vahdat är bara några exempel. Vi ser diskrimineringen tydligt. Det finns överallt. Trots detta pratar regeringen med sina pashtoniserade planer om demokrati. Hur vågar de , säger Merzai.”

Mosaheba Mohammadd Hadi Merzaye. 1
Begränsningar för hazara studenter när det gäller högskoleprovet är ytterligare bevis på den strukturella diskrimineringen, menar Merzai. Det finns inget rationellt resonemang för detta, enligt honom.

– Ingenstans i världen ser man intellektuell ransonering. Detta finns bara i Afghanistan. Detta gäller bara hazara folket.

“Vissa ser det som ett brott att vara hazara. Men alla är födda fria. Detta gäller oss också ju, konstaterar Roya Bahar.”

FÖRFÖLJELSEN AV HAZARA

  • Den 8 augusti 1998, Mazar-i Sharif. Talibaner anföll staden Mazar-i Sharif i nordvästra Afghanistan. Massakern i Mazar och själva övertaget över staden gav talibanerna kontroll. Inom de första timmarna av belägringen av staden dödade talibanernas trupper hundratals civila.
  • Den 10 januari 2013,  Quetta Pakistan. Cirka 115 Hazara områden attackerades, 1000 människor dödades och 2800 skadades. En av  attackerna hände den 10 januari 2013 i Quetta,  en självmordsbombare detonerade en explosiv enhet i Quetta där majoriteten av de bosatta är hazarer.
  • Afshar massaker 1993. Mer än 700 personer dödades av regeringsstyrkorna, under direkt order av president Rabbani och hans överbefälhavare, Ahmad Shah Massoud.

 

  • Den 8 januari 2001 massmord i Yakawlang-distriktet. Talibanerna utförde ett massmord på hazara folket i Yakawlang-distriktet i Bamyan-provinsen. Massakern varade i fyra dagar och tog 170 människors liv. Cirka 73 kvinnor, barn och äldre tog skydd i en lokal moské när talibaner avfyrade raketer mot moskén. Under samma period förstördes de två jätte-Buddhorna i Bamyan på grund av att de hade hazariska utseende. Under flera hundra år hade pashtunska härskare försökt förstöra Buddhorna för att ta bort all typ av bevis som stärkte hazarernas rötter i landet. Till slut var det talibaner som slutförde uppdraget med att fälla jättestatyerna och förstörde Afghanistan mest kända historiska monument.
  • Den 12 oktober 2016 attack i staden Balkh. Under en heliga dag för shiamuslimer inträffade en attack i staden Balkh när vägbomber mördade flera hazarer som befann sig i distriktet. Cirka  14 personer mördades och 70 skadades.

 

  • Augusti 2016 i Mirza Olang-dalen mördades cirka 52 barn, kvinnor och män som skulle fly när talibaner attackerade byn. Talibaner jagar fortfarande resten av befolkningen som bor i området.

 

 

  • Ljus Rörelse 2017 på  wardak torget i Kabul. Det var en  fredliga demonstrationen som kallades “Ljus Rörelse” i Deh Manzang torget i västra Kabul 2017. Majoriteten av demonstranter var lärare, studenter, aktivister och politiker som var hazarer. Demonstrationen handlade om regeringens diskriminering av hazarer genom att flytta kraftprojekt från Bamiyan som är en hazara område till Salang provinsen. Tre självmordsbombare samt skjutningar från militären  dödade 283 personer.

Läs på dari

Text: Marzia Heidari & Bagher Ibrahimi

Foto: Haji Hossein Hamdard & Bagher Ibrahimi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *