LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

Se filmen som visar Erdogans koppling till “slaktaren från Kabul”

Den Turkiska Presidenten Erdogan har länge haft nära kopplingar till den afghanska krigsherren och islamisten Gulbuddin Hekmatyar. 

Redan på 80- talet möttes de båda islamisterna. På bilder och filmer från ett möte under 90-talet syns Erdogan sitta framför Gulbuddin Hekmatyar, vid sidan av honom sitter Muslimska brödraskapets ledare i Tunisien, Rached Al-Ghannouchi. Mötet ska enligt obekräftade källor ha ägt rum någon gång under 1993.

Gulbuddin Hekmatyar kallas i Afghanistan för “slaktaren från Kabul”, han är ledare för det islamistiska partiet Hezb-i-Islami. Under tidigt 90-tal var han premiärminister i Afghanistan och ansvarade för tusentals civila dödsoffer. 1996 när Osama bin Laden  tvingades fly från Sudan, erbjöds han en fristad av Gulbuddin Hekmatyar i Afghanistan. Efter den amerikanska invasionen 2001 allierade sig Gulbuddin Hekmatyar med talibanerna och al- Qaida i kampen mot den USA – stödda regeringen.  2017 återvände han till Kabul efter ett avtal med regeringen. Han ställde upp i 2019 presidentval. Inför valet sade han att han kommer ta till vapen om han misstänker valfusk.

Gulbuddin Hekmatyar har stora summor pengar i turkiska banker och vistades under 2017 på sjukhus i Istanbul.

Erdoğan har även nära relation till den afghanska krigsherren Abdul Rashid Dostum som under 2018 vistades en längre tid i Turkiet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *