LOADING

Type to search

Ettan

Kravet: “Stoppa vapenexporten till Turkiet”

Stödet för kurdiska Rojava ökar i Sverige. Vänsterpartiet vill avbryta alla samarbeten med Turkiet och Grön ungdom vill sätta in svenska trupper i Rojava.

Efter att Donald Trump dragit tillbaka sina trupper ur norra Syrien har Turkiet inlett en invasion av den autonoma regionen Rojava. Nu höjs allt fler röster för att stoppa försäljningen av vapen till Turkiet. Sverige säljer flera vapensystem till Turkiet som förfogar över en av världens största militärer. 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt krävde tidigare i veckan att all export av vapen till Turkiet stoppas.

– Stoppa omedelbart den svenska vapenexporten till Turkiet, skrev han i en debattartikel i Aftonbladet.

Han fortsatte och krävde att allt EU-stöd till Erdogans styre i Turkiet dras in. Även Grön ungdom kritiserar invasionen och föreslår att svenska trupper ska skickas till Syrien.

-Vi vill se en fredsbevarande FN-trupp under svensk ledning, både med uppdraget att säkra området från turkisk invasion, men också för att säkra att Daesh inte får ny kraft, skriver grön ungdom i en debattartikel på Aftonbladet.

Under fredagen beslutade riksdagen om att ställa sig bakom ett regeringsförslag om att införa ett vapenembargo mot Turkiet.

– Det innebär att man inte får ge tillstånd för någon slags krigsmateriel, säger utrikesminister Ann Linde, (S), till DN.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *