LOADING

Type to search

Ettan

FN kämpar för att förbjuda oskuldskontroller i Afghanistan

Många afghanska tjejers utsätts för oskuldstester vilket har allvarliga konsekvenser för dem oavsett om resultatet är positivt eller negativt. Om de testas positivt riskerar många att dödas eller fängslas om testet blir negativt förstörs ändå deras rykte.

Trots att FN har har sagt att resultaten av dessa experiment är opraktiska och inte kan bevisa någons oskuld har tester genomförts i många områden i Afghanistan.

Afghanska oberoende tjänstemän för mänskliga rättigheter uppger att jungfrutester är  “hemska sexuell trakasserier, ett kränkande av mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter.”

FN begär ett helt avskaffande av lagstiftning. Detta efter att afghanska lagkommitten tillkännagav att testerna endast få genomföras om en domstol beslutat det.  

Trots att beslutet ses som ett framsteg övertygade det inte FN:s kommissionen för mänskliga rättigheter. Det kräver ett “ovillkorligt förbud” mot undersökningar av oskuld. 

Samtidigt meddelar de att de kommer fortsätta kämpa tillsammans med det civila samhället och människorättsförsvarare för att förbjuda testerna. 

“För att upprätthålla kvinnors mänskliga värdighet och uppfylla internationella normer för mänskliga rättigheter som förbjuder någon obligatorisk medicinsk undersökning och tortyr, anser vi att kriminalteknisk medicinsk undersökning inte har någon medicinsk eller vetenskaplig grund för att bevisa ett brott,” står det i FN:s uttalande. “

Världshälsoorganisationen (WHO) har också  i ett uttalande sagt att oskuldstester inte är vetenskapligt validerade. De varken bekräftar oskuld eller om någon har haft sex.

Azize Hosseini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *