LOADING

Type to search

Val 2019

Vad har detta ”intellektuella geni” gjort för sitt land?

Mohammad Ashraf Ghani Ahmadzai är en av kandidaterna för presidentvalet 2019. Han är född den 19 Maj 1949 i provinsen Logar.

Han valdes till president den 29 September 2014 och tidigare var han finansminister för landet. Han är grundare till institutet för statligt effektivitet som är en organisation som inrättades 2005 för att underlätta för staterna så att de kan betjäna sina medborgare på bästa sätt.

Han är medlem för kommissionen för juridisk “empowerment of the poor”, en oberoende initiativ som är värd för FN:s utvecklingsprogram.

Under valet 2009 så kom Ghani på fjärde plats efter Hamid Karzai, Dr. Abdullah Abdullah och Dr. Ramazan Bashardost.

I Valet 2014 så vann Ghani 32% av rösterna i den första omgången och Dr. Abdullah fick 45% av rösterna. I andra omgången vann Ghani 56,44% av rösterna med en ledning på en miljon röster över Abdullah. 

I början av sitt liv så ville han studera till juridik men han ändrade sig och läste kulturantropologi och tog examen 1976 från Lake Oswego High School som ligger nära amerikanska  huvudstaden Washington. Sex år senare tog Ghani sin kandidatexamen på American University i Beirut.Tre år senare tog han sin magisterexamen på Columbia University i New York och till slut år 1983 tog han sin doktorsexamen. Han träffade sin framtida fru Rula Ghani på Columbia University. Rula Ghani är föddes i en libanesisk kristen familj och har dubbel nationalitet vilket är libanesisk och amerikansk. 

1991 började han jobba på  världsbanken och arbetade på “Öst- och sydasien projektet” till mitten av 1990 talet. 

Efter att har varit utomland i 24 år så bestämde han sig för att återvända till hemlandet. Han lämnade sina tjänster i FN och världsbanken för att gå med i den nya afghanska regeringen som huvud rådgivare för presidenten Hamid Karzai den 1 februari 2002. 

Under åren som Ghani har varit president så förbättrades den ekonomiska delen för Afghanistan men däremot så har säkerheten försämrats oerhört mycket och speciellt för Hazaras folket.

Nu hoppas han på att vinna presidentvalet igen. Hans kampanj betonade vikten av en representativ administration, en dynamisk ekonomi och en sysselsättningsmöjligheter för hela afghanska folket. 

 

 

Ali Reza Khodadadi

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *