LOADING

Type to search

Ettan Val 2019

Från “Kabuls butcher” till presidentkandidat

Är ni förvånad av att se Gulbuddin Hekmatyars namn bland presidentkandidaterna! Ni är inte ensamma om det!

Gulbuddin Hekmatyar är född 1326 i Kondoz provinsen. Han är gift och har nio barn, sex flickor och tre söner. Han pratar dari, pashto, ordo, arabiska och engelska.

Hekmatyar som för två år sedan var en av huvudmotståndarna till regeringingen, är nu i samtal med regeringen. Dessutom drömmer han om att bli den nya presidenten i Afghanistan. Detta trots anklagelserna som finns mot honom såsom deltagande i attacker som har riktat mot civila, och samarbete med Pakistan.

Hekmatyar började gå i skolan i Kondoz. Efter att ha studerat några år i Kabul återvände han till Kondoz och avslutade sitt gymnasie i Shirkhan, 1928. År 1970 kom han in i ingenjörsprogrammet vid Kabul universitet men på grund av hans politiska aktiviteter kunde han inte fortsätta plugga. År 1349 blev han medlem för Muslim Youth Association. 1351 fängslades han i sex år för att ha  mördat en student vid Kabul universitet. Ha flydde till Pakistan efter Mohammads Dawod Khans statskupp. Samtidigt försökte Hekmatyar få Pakistans stöd samt få dem att inleda attacker mot Afghanistan.

Hekmatyar var i början medlem av Islamiska folkpartiet under ledning av Borhanuddin Rabbani, men drog sig ur partiet 1358. Sedan grundade han Islamiska partiet och leder det fortfarande.

Efter Najibullahs fall 1992 kom Hekmatyar till Kabul med ett antal jihadist ledare. I samband med det inleddes konflikter mellan olika Islamiska partier  i Kabul. Detta ledde till att inbördeskriget bröt ut. Under dessa konflikter dödades 50 000 civila och tusentals lämnade landet. Hekmatyar inte tar något ansvar för händelserna.

1993 medan talibaner hade kontroll över vissa området i landet återvände Hekmatyar till Kabul. Där började han sitt arbete på regeringskansliet under ledning av Burhanuddin Rabbani. Strax efter grep dock Talibaner i Kabul och tvingade Hekmatyar att lämna staden  tillsammans med andra jihad-ledare. 2003 svartlistades Gulbuddin Hekmatyars namn av FN. Efter Talibans fall var hans vistelseort oklart och han blev efterlyst.

Hekmatyar sökte sedan tillflykt i Iran. Efter att ha lämnat Iran tog han ställning mot Iran och avgav ett uttalande där han anklagade Iran för att “uppmuntra sekteriska krig och konflikter”.

Efter femton år av slogansord om krig blev slutligen ledaren för det Islamiska partiet, överlämnad till den afghanska regeringen. Den 9 september 2016, genom en överenskommelse från USA, undertecknades ett fredsfördrag mellan Ashraf Ghani och ledaren. I detta avtal lovade regeringen att ge honom rättslig immunitet och ta bort hans namn från CIA-listan. I gengäld lovade han att ge upp kriget och delta i politiska aktiviteter.

Gulbuddin Hekmatyar, med Fazl El Hadi Wazir som första vicekandidat och Mufti Khawiz Rahman som andra vicekandidat är en av kandidaterna som förutspås ha goda chanser att vinna valet.

Hekmatyar, som talade med media under registreringen, sa: “Jag hittade inte kandidaten som jag kunde lita på och godkänna. Därför kände jag mig tvungen att komma direkt till scenen istället”. Han kallade den nuvarande regeringen ineffektiv och betonade att det inte skulle finnas några korrupta människor i vår regering.

 

 

Shir Akbari / Marzia Hedari

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *