LOADING

Type to search

Val 2019

Rahmatullah Nabil: “Pakistan och talibanerna är våra största fiender”

Rahmatollah Nabil, 50 år gammal är född i Wardakprovinsen. Han har ingenjörsutbildning och pratar tre olika språk, dari, pashto och engelska. Nabil är gift och har sex barn, tre flickor och tre pojkar.

Rahmatollah Nabil var ett år gammal när hans pappa dog. Efter det bodde han i Kabul hos sin morfar. I Kabul började han gå i skolan. När han var nio år gammal  återvände han till Wardak för att bo med sin mamma och samtidigt plugga i Kabul. Senare när situationen blev osäkert i Afghanistan flyttade han till Pakistan för att fortsätta plugga. År 1992 tog han sin ingenjörsutbildning examen vid Nebraska universitet i USA. 

Nabil har jobbat inom olika områden i regeringen. Trots att han har ingenjörsutbildning började han jobba med FN:s i migrationsfrågor i östra Afghanistan. År 2003 blev Nabil chefen för nationella säkerhetsrådet. När bildandet av den nya regeringen inledde Rahmatullah Nabil sin mandatperiod som biträdande chef för det afghanska nationella säkerhetsrådets inre angelägenheter. Därefter blev han chef för inrikesfrågor och blev därefter chef för National Security Councils analyschef.

År 2008 Nabil valdes till befattningen som nationalförsamlingens säkerhetschef av en majoritet av parlamentariker. Efter två års tjänstgöring utsågs han på nytt till befattning som vice ordförande för National Security Council. Sen dess har han jobbat som generaldirektör för National Security Service.

 Nabil har valt ut generalen Murad Ali Morad som vicekandidat, Mosodah Jalali före detta minister för kvinnor som andravicekandidat. Enligt Nabil är valet av medlemmar i valkampanjen baserad på tankar, principer och kärnvärde, inte etnicitet. Struktur och sättet att styra landet måste förändras på ett sätt där folkets vilja är i fokus.

Vid seger är det, enligt honom, viktigt att ge rättsväsendet fullständig självständighet för att kunna fatta oberoende beslut i kampen mot korruption.

Nabil har alltid betraktat Pakistan och Talibanerna som Afghanistans främsta fiende. Han menar att Pakistan aldrig kommer att vilja ha ett Afghanistan med en stark militärt. 

Nabils arbete har varit framgångsrik i den afghanska regeringen. Exempelvis inrättandet av PSP. Han motverkade åtta direkta attacker mot  presidenten. Han har arresterar Anas Haqqani och flera andra terroristgrupper och eliminerat främmande spioner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *