LOADING

Type to search

Djurfarmen, en liten bok med stor betydelse

Share

En bok som fick ingen uppmärksamhet i början, men efter några år uppskattades den som ett mästerverk. Den är även bland de mest sålda böckerna i 1900-talet. 

Djurfarmen är skriven av George Orwell. Han är född 25 juni i Brittiska Indien, död 21 januari i London. Orwell var en brittisk journalist, poet och författare. Hans två främsta verk är den symboliska romanen Djurfarmen  (1945) och den dystopiska romanen 1984 (1945). 

Djurfarmen handlar om en farm i England som kallas Herrgården. Gårdens ägare heter MR.Jones. Han är en hård människa, men sköter sitt jobb på ett bra sätt. Detta gör att djuren i farmen är ganska nöjda med sitt lott. Den ekonomiska krisen förändrar honom väldigt mycket och han börjar dricka. Han bryr sig inte längre om farmen. Djuren blir missnöjda och tänker att köra iväg honom från gården. De tar över makten och är mycket stolta över deras revolution, så småningom tar Napoleon och Snöboll över makten. Två smarta grisar som brinner för att styra över djur. Napoleon nöjer sig dock inte med att styra tillsammans med Snöboll. Med hjälp av hundarna på gården iscensätter han en kupp och  lyckas att köra iväg Snöboll. När Napoleon tar över makten blir situationen helt annorlunda i farmen. 

När man läser Djurfarmen, måste man ha Sovjetunionen  i åtanken. Orwell skrev den här boken mest för att kritisera Sovjet och framförallt Stalin. Och även djuren som lever i farmen symboliserar verkliga personer. Till.ex. Napoleon är egentligen en allegori för Stalin. Snöboll symboliserar Trotskij som kämpar ordentligt att utveckla farmen, men Napoleon jagar bort honom med hjälp av sina hundar. 

Djurfarmen handlar dock  inte bara om politik och Sovjet, den handlar även om människor. Den är som en spegel som vi kan se oss själva i. På herrgården finns det rätt många olika djur, exempelvis får, häst, åsna osv. Och varje av dem har sin egen egenskap och karaktär. Det roligaste är att vi kan hitta våra egna karaktärer i dem. Fåren är idioter, det gör vad de flesta gör, de vill inte tänka på saker och ting utan de följer bara andra djur. Hästar förstår lite mer än fåren, men de vill inte förändra sig. De jobbar stenhårt och tjänar  litet, men det gör ingenting för att de vill jobba ännu mer. När vi läst färdigt boken kommer vi ta reda på vilken djur vi är i verkligheten. Därför rekommenderas boken för de som vill börja lära känna sig själva! 

Djurfarmen är välskriven, rolig, händelserik, djup, filosofisk och spännande. Men den är alldeles för kort. Den kunde ha varit lite längre och kanske lite svårare att läsa. Om man vill börja läsa, då är Djurfarmen en riktig bra bok att börja med. Avslutningen är bokens bästa inslag. Den som läser boken får reda på det.

 

Mahdi Hosseindad 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *