LOADING

Type to search

Ettan Kultur

Herat anordnar filmfestival för kvinnor

Den femte Herat International Women’s Film Festival avslutades på torsdagen med utdelning av priser.

Festivalen hölls i Kabul från den 26 till 29 augusti. Till skillnad från tidigare upplagor kunde folk i andra provinser såsom Nangarhar, Bamyan och Herat också besöka på festivalen. Av nästan 200 filmer från 30 länder inklusive Iran, USA, Indien, Kanada, Frankrike, Ryssland, Turkiet  valdes 48 filmer ut och visades i de fyra städerna.

Roya Sadat, framgångsrik regissörer och chefen för Drömhuset, var arrangören för filmfestivalen.

– Herat International Women’s Film Festival söker samtal bland kulturella figurer relaterade till kvinnors kulturella, politiska, sociala och ekonomiska rättigheter. I hjärtat av Asien har vi gett tillfället för kulturfigurer i Afghanistan, regionen och världen att samlas och dela sina erfarenheter för att nå en ljusare och rättvisare framtid för världen,  säger Roya Sadat.

Efter att ha visat filmerna för folket de fyra städerna valde domarna ut vinnarna.

Långfilmen “Scorpion’s Song” från Indien vann fem priser, i kategorierna bästa regissör, ​​bästa manus, bästa manliga skådespelare, bästa skådespelerska och bästa långfilm. I filmen spelade Golshifteh Farahani och den berömda Bollywood stjärnan Erfan Khan. Författaren och regissören bakom filmen är Anup Singh. 

Juryns specialpris gick till  Hassan Hossein för den irakiska filmen “Offer”.

I dokumentärsektionen av festivalen gick Best Director Award till den dokumentären “Tusentals kvinnor som mig.” Denna dokumentär, gjords av filmskaparen Sahara Mani. Den handlar om en kvinna som har våldtagits av sin far i 13 år och fått två barn med honom. Denna dokumentär har också deltagit i andra internationella festivaler.

Internationellt priset för bästa långdokumentär gick till  Azadeh Mousavi och Cyrus Attaie för dokumentären “In Search of Frideh.” Det bör noteras att den här filmen  även representerar Iran på Oscar galan 2020.

Några andra nämnvärda filmer som visades på festivalen var “Brev till presidenten” av Roya Sadat, “Sagor” av Rakhshan Bani Etemad och “Perlika” av Sahra Karimi.

Under festivalen delade juryn ut hederspris till Latif Ahmadi som är en av Afghanistans mest rutinerad regissör.

Läs på dari 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *