LOADING

Type to search

Ettan Reportage

Musikern betalade blodspengar – dödsdömd gick fri

Lördagen den 24:e Augusti befriades en 16 årig afghan från häktet i Iran. Nyheten väckte många känslor i Iran och Afghanistan.

Fallet började när Mustafa dödade en kille för 9 år sen. Han var då 16 år gammal. Han var dömd till dödsstraff eller blodspengar.

Blodspengarna är en lag inom Islam. Enligt den rättsliga definitionen som används i Iran är det pengar som man betalar till en person som man antingen har skadat eller dödat. En summa pengar tas från gärningsmannen och betalas till offrets familj. Om personen inte har råd med att betala blodspengarna då bestämmer domaren och offrets familj tillsammans om individen ska bli avrättad eller inte. 

Kravet för att han skulle gå fri var att betala en summa på ca 200 000 kronor. Familjen hade inte råd med pengarna så Mustafa skulle bli avrättad. 

Mohsen Chavoshi är en väldigt populärt Iransk artist. Han har 2 miljoner följare på Instagram. Han delade nyheten om Mustafa på sin Instagram och skapade en kampanj och lyckades samla ungefär 200 000 svenska kronor från afghaner och iranier på några veckor. Med pengarna kunde han betala blodspengarna. Mustafa var den trettioandra mannen som han lyckades rädda från att bli avrättad.

Idag är Mustafa 25 år gammal och lever fri. På grund av rasismen mot afghaner i Iran och att i detta fall en iranier hjälpte en afghan så har händelse fått stor uppmärksamhet och uppskattning i Afghanska medier. 

 

Fakta

I Iran så ålägger den islamiska strafflagen att kvinnans blodspengar är hälften av en mans, det gäller för både dråp och planerade mord. 

Under den arabiska kalenderns elfte, tolfte, första och sjunde månaden är det enligt islam förbjudet med slagsmål. Blodspengarna dubblas under de månaderna. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *