LOADING

Type to search

Kultur Opinion

100-årsjubileum i ett blodigt land

100-årsjubileet av Afghanistans självständighet firades. En dag som alla andra dagar i Afghanistans historia. En dag där det fanns stolthet, glädje och sorg. Vissa kände sig stolta för att det var 100-årsjubileet av självständigheten, vissa grät ihjäl sig för att de hade förlorat nästan alla släktingar på bröllopet och vissa undrade varför man ens firades självständigheten med tanke på situationen i landet.

Vi känner denna situationen, vi är vana vid rädslan för Talibaner, dålig ekonomisk situation, inte vet vad som förväntar oss i framtiden. Våra flyktingar finns över hela världen från ett land som nu firar sin 100-årsjubileum av självständighet.

Under 2019 när folk använder sig av elektriska och moderna saker i huset så finns det samtidigt folk i vårt land som inte ens har ett tak över huvudet och därför är tvingad att flytta till berg och grottor. Men låt oss inte glömma att regeringen i alla fall arbetat hårt och betalat nästan 500 000 dollar för att visa flaggan av ett land som alltid har varit med om krig på Burj Khalifa i Dubai.

Våra äldre har nästan inga pensionspengar, istället är de ute och jobbar hårt på de osäkra gatorna för att kunna försörja sig. Nästan hälften av befolkningen är fattiga. Vårt land ligger under fattigdomsgränsen.

Ja! Den 19 Augusti 2019 var det 100-årsjubileum av Afghanistans självständighetsdagen. Ett land som inte ens har rätt att delta i sitt eget fredsavtalet med Talibanerna, ett land som inte har någon kontroll över sina luftgränser och vet vem som kommer in och varför!

Vår säkerhetssituation blir sämre och sämre dag efter dag och talibaner har lyckats ta över hälften av Afghanistan och de tar bara mer.

Självständighetsfirande av ett land där det har varit krig och blod i mer än trettio år, nästan varje dag har vi bara hört nyheter om att folk har mördats på gatorna. Självständighetsfirande av ett land som bevittnat folkmord. Självständighetsfirande i ett land där folk dödar sina egna bröder och systrar.

Vi firar självständigheten för att Amanullah Khan kunde besegra den brittiska imperial-makten men nästan alla afghaner är medvetna och inser att de alltid har varit i skuggan av västländerna och att de inte har haft någon makt över sitt eget land.

Ibland så var det Sovjetunionen, striderna mellan stammarna, mutor, korrupta politiker och nu USA.

Det behövs inga stora summor pengar för att börja grunda Afghanistan igen. Istället för spendera massor med pengar för att visa flaggan som alltid har varit med om krig på Burj Khalifa i Dubai så kan man behålla de pengarna och börja bygga landet från början. Man kan köpa  vapen för att skydda landet mot fiender. Man kan satsa på ungdomar och studenter som går i skolan och på universitet. Vi har så mycket naturtillgångar som vi själva kan utvinna.

Hoppas att folk en dag börjar tycka synd om sig själva och börja ersätta krig och blod med papper och penna.

Ali Reza Khodadadi

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *