LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

SD vill förbjuda slöja i skolor

 Nima Gholam Ali Pour (SD), Anders Andersson (V)

Enligt en motion vill Sverigedemokrater förbjuda “värderingsstyrda slöjor” i förskolor och grundskolan. 

I veckan lämnade Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) in motionen till kommunfullmäktige. Enligt partiet är förbudet en; “nödvändig åtgärd” mot problemen med hedersförtryck.

Det finns många ordningsregler i alla skolor. Att inte bära slöja i skolan ska också bli en ordningsregler som alla kommunala skolor ska följa. Det ska inte finnas skillnad mellan killar och tjejer. En viss kön ska inte begränsas, säger Nima Gholam Ali Pour (SD) till Payk.

Motionärerna skriver att slöjan signalerar ojämställdhet mellan flickor och pojkar då enbart flickorna drabbas av de religiösa kraven. 

Slöjan är en islamistisk symbol som symboliserar både religiös underkastelse men också påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor. Många som bär det kommer från länder där slöjan är symbol för förtryck, säger Nima Gholam Ali Pour (SD) till Payk.

Vänsterpartiet i Malmö motsätter sig förbudet. Enligt dem ska politiker inte lägga sig i när det gäller vad kvinnan ska bära och inte bära. Det finns olika uppfattningar om vad slöjan symboliserar. SDs ställning om slöja är , enligt dem, ett sätt att styra kvinnor. 

På något sätt är förbudet samma problem fast på annat sätt. Istället ska man stödja kvinnor som har problem och ge de rättigheter och valet att bestämma själva. Vi säger nej till förslaget, säger Anders Andersson kommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö till Payk.

Motionen kommer inte att gå igenom eftersom SD inte har majoritet i Kommunfullmäktige i Malmö.

Marzia Heidari

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *