LOADING

Type to search

Ettan Nyheter

”Varför straffar man barnen?”

Med start den 9:ende juli har flera afghanska familjer samlats på Bantorget i Stockholm. Familjerna och deras barn har kommit till Stockholm från olika delar av landet. De flesta har kommit till Sverige år 2015 och vill göra sig hörda. De har fått avslag på sin asylansökan, eller fortfarande väntar på svar.

Idag, den 24 juli, är den sextonde dagen som barnfamiljer har samlats här på Bantorget. Barnen, som kan prata flytande svenska, har tröttnat på att vara på samma ställe i så många dagar, men menar att de inte har något annat val än att stanna kvar.

Sadaf är ett av många barn som är på plats. Hon ville jättegärna prata framför kameran, hon vill att alla ska kunna höra hennes röst, att alla ska förstå att de befinner sig i en svår situation.

– Jag vill gå till skolan och leva som alla andra barn, säger Sadaf.

En barnfamilj har kommit från en stad som ligger 3 timmar bort. De har suttit här på torget i flera dagar nu.

Khaled Hosseini som är pappan till familjen säger att de hade jättesvårt att ta sig till Sverige. Han förlorade sin mamma på vägen till Sverige. Han säger att han kommer att förlora sin dotter också om han skulle åka tillbaka till Afghanistan, därför att hans lilla dotter som är född här i Sverige har opererats 6 gånger och inte kommer kunna överleva i ett land som Afghanistan.

– Jag har mer än 50 intyg från läkare där de skrivit att min dotter har många sjukdomar som gör att hon inte kan överleva i Afghanistan, säger Khaled Hosseini.

Mer är 20 barnfamiljer sitter på Bantorget. De har ingen och inget som kan ge dem hopp, inget som kan hjälpa dem. De har levt i ovisshet i flera år. 

Helen Akrami säger att hon inte vet hur hon ska kunna bevisa att Afghanistan inte är ett säkert land.

– Jag har ett meddelande till alla som ser och hör oss. Jag vill säga att, om Afghanistan skulle vara ett säkert land, varför skulle vårt folk ha det så här dåligt och sitta på gatan för att kämpa för att stanna i Sverige, säger Helen.

Till sist ställer hon en fråga till alla. Hennes fråga är: varför ska ett barn få en sådan bestraffning?

Azize Hosseini

Foto: liv utan gränser

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *