LOADING

Type to search

Först tar vi över Sverige sen Europa

Fotbollslaget Ariana FC har haft en spikrak kurva uppåt. Sedan klubben startades 2016 har de vunnit reserv-divisionen, division 7 och division 6. Nu leder de division 5 med tolv vinster och bara en förlust.

Lagets grundare är den 27-åriga afghanska landslagsspelaren Norlla Amiri. Han flyttade till Sverige år 2000, sedan dess har han spelat fotboll. Efter många träningar och matcher så lyckades han imponera på Trelleborg FF och blev värvad av laget. Han spelade där i tre år och fick sedan skriva kontrakt med FC Rosengård.

I maj 2015 fick han erbjudande om att spela för det Afghanska landslaget och tackade ja. Första matchen lyckades han göra en målpassning vilket ledde till att Afghanistan vann över Kambodja. Efter det ville tränaren att Norlla skulle få mer speltid och han fick en ordinarie plats i landslaget. Nu har han spelat 20 landslagsmatcher och gjort 3 mål.

– Ariana FC är baserat på afghanska ungdomar som vill att vi ska kunna lyckas tillsammans, de lyfter upp laget och hittills har alla gjort sitt bästa och fortsätter att göra det, säger Norlla Amiri.

Sedan 2016 har Ariana FC bara förlorat 4 matcher och vunnit de flesta. De siktar högt, deras dröm är att spela i Allsvenskan och sedan att bli det första laget i Champions League med afghansk bakgrund.

– De första stegen var jobbigast av allt, men vårt fokus var redan satt för framtiden och vi visste om att om vi kämpar så kommer vi faktiskt gå långt. Jag fick mycket hjälp av mina bästa vänner Saber Azizi och Omid Hushmand som är själva är fotbollsspelare och vi värvade flera duktiga spelare, de flesta afghaner som inte fick mycket speltid i de andra lagen.

I nuläget består truppen mestadels av afghaner, men det finns även spelare från andra nationaliteter och deras tränare är svensk.

– Vi är som en familj och lagets budskap är att bevisa för alla, speciellt afghaner, att om vi förenar oss och kämpar mot samma mål så kan vi nå stora framgångar. Vi har redan gjort stora framsteg och nu gör vi oss redo för nästa säsong, vilket blir division 4.

Ariana FC har tagit ett stort steg framåt för den afghanska fotbollen och har bildat ungdomslag och akademi.

– Tanken är att uppfostra unga fotbollsspelare på ett professionellt sätt så att de ska kunna spela i landslaget i framtiden. Men såklart så finns det plats för spelare med andra nationaliteter också. Tyvärr så har vi många hinder i hemlandet, inklusive ekonomiska och säkerhetsproblem men tack och lov så har vi det inte här i Sverige, säger Norlla Amiri.

Ett av de största problemen inom fotbollen i Afghanistan är fördomar. Daritalare i fotbollslandslaget är majoritet. Vissa anser att spelare med Pashto bakgrund aktivt utesluts.

I cricketlandslaget finns samma problem fast tvärtom – nästan alla spelare i cricketlandslaget talar pashto.

– Jag tog mitt beslut tillsammans med Omid Hushmand som är en daritalare och vi hoppas att vi ska kunna eliminera dessa fördomar genom att lyckas med Ariana FC och visa folk hur starka vi kan vara tillsammans.

Norlla Amiri spelade i division 1 innan han kom till Ariana FC, men när tränaren ändrade taktik och han fick mindre speltid bestämde han sig för att lämna laget. Det var då som han tillsammans med den tidigare Landskrona-spelaren Saber Azizi bildade Ariana FC.

– Jag funderade och tänkte att om jag stannar i division 1 så blir det svårt att nå de drömmar som jag alltid har haft och därför valde jag Ariana FC, det blir samma mål fast olika vägar.

Ali Reza Khodadadi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *